jueves, 28 de julio de 2016

Top 10 – Cele mai impresionante teatre de operă din lume

Opera şi baletul au fost dintotdeauna considerate a fi mai nobile decât drama, iar clădirile dedicate acestora au reprezentat, de-a lungul secolelor, locul de întâlnire al nobilimii. Încă din perioada renascentistă şi până în prezent, arhitecţii s-au întrecut în proiecte spectaculoase. IMOPEDIA.ro prezintă clasamentul celor mai impresionante teatre de operă din lume, conform National Geographic.
10 Lincoln Center New York10. Lincoln Center for the Performing Arts
  • Locaţie: New York, Statele Unite ale Americii
  • Anul inaugurării: 1962
Cămin al Operei Metropolitane, al Filarmonicii New York şi al Baletului Oraşului New York, Centrul Lincoln este un complex de clădiri ce se întinde pe o suprafaţă de 6,6 hectare, amplasat în faimosul cartier Manhattan. De asemenea, Centrul găzduieşte şi o librărie şi două teatre, promovând nu numai arta clasică, dar şi inovaţia. Spectacolele de operă de la „the Met” sunt un etalon în întreaga lume, fiind constant filmate şi prezentate live în săli de pe alte continente.
9 Vienna Staatsoper9. Vienna Staatsoper
  • Locaţie: Viena, Austria
  • Anul inaugurării: 1869
Amplasată în centrul capitalei austriece, Opera de Stat din Viena are o istorie de aproape 150 ani, având o reputaţie renumită în domeniul muzical mondial. Deşi mare parte din clădire a fost distrusă în timpul celui De-al Doilea Război Mondial, în bombardamentul din martie 1945, anumite segmente au supravieţuit, în special secţiunea frontală (foaierul, frescele semnate de Moritz von Schwind sau scările principale).
8 Opera Royal Versailles8. Opéra Royal de Versailles
  • Locaţie: Versailles, Franţa
  • Anul inaugurării: 1770
Interiorul Operei Regale din cadrul opulentului Palat Versailles este o creaţie ingenioasă – deşi clădirea este construită în totalitate din lemn, este pictată astfel încât să pară din marmură, tehnică denumită „faux marble”. Concepută de faimosul arhitect Ange-Jacques Gabriel şi decorată la interior de sculptorul Augustin Pajou, clădirea Operei a fost ridicată şi inaugurată pentru a sărbători mariajul viitorului rege Ludovic al XVI-lea cu prinţesa Maria Antoaneta.
7 Opera de Paris7. Opéra de Paris
  • Locaţie: Paris, Franţa
  • Anul inaugurării: 1875
Unul dintre cele mai faimoase teatre de operă din lume, Palatul Garnier este un simbol al Parisului, alături de Catedrala Notre Dame sau Louvre. Palais Garnier a fost construit pentru a găzdui Opera din Paris, iar lucrările de construcţie au durat aproape 15 ani. Deşi numele iniţial a fost Salles des Cappucines, opulenta clădire a fost redenumită după arhitectul său, Charles Garnier.Faţada principală a clădirii este cu adevărat impresionantă, chiar şi pentru Paris, un oraş plin de minuni arhitecturale.
6 Sydney Opera House6. Sydney Opera House
  • Locaţie: Sydney, Australia
  • Anul inaugurării: 1973
Spectaculoasa clădire contemporană ce găzduieşte Opera din Sydney este considerată a fi una dintre construcţiile remarcabile ale secolului XX, fiind printre cele mai aglomerate centre de interpretare din lume. Concepută de arhitectul danez Jørn Utzon, construcţia uimeşte în special prin acoperişul în formă de scoici suprapuse, dar şi prin alte provocări arhitecturale. Investiţia finală a depăşit 100 milioane dolari, deşi bugetul iniţial era estimat la 7 milioane dolari.
5 Bolshoi Teatr Moscova5. Bolshoi Teatr
  • Locaţie: Moscova, Rusia
  • Anul inaugurării: 1825
Conceput de arhitectul rus Joseph Bové, Teatrul Bolshoi din Moscova a reuşit să supravieţuiască incendiilor, războiului şi revoluţiei, fiind unul dintre simbolurile Rusiei – faimoasa faţadă în stil neoclasic apare chiar pe bacnota rusească de 100 ruble. Baletul Bolshoi este printre cele mai vechi şi renumite companii din lume, fiind de departe şi cel mai mare (cu peste 200 dansatori). Bolshoi a fost închis din anul 2005 pentru lucrări masive de renovare şi a fost redeschis în toamna lui 2011.
4 The Royal Opera House Londra4. The Royal Opera House
  • Locaţie: Londra, Anglia
  • Anul inaugurării: 1732
Amplasat în centrul capitalei britanice, în Covent Garden, Teatrul de Operă Regală este a treia clădire ridicată în acest loc, deoarece cele anterioare au pierit în incendiile din 1808 şi 1857. În timpul Primului Război Mondial, clădirea a servit drept depozit de mobilă, iar în timpul Celui De-al Doilea, a fost sală de dans. Lucrări masive de consolidare şi reamenajare au fost executate în 1990, însă au fost păstrate anumite elemente ce au supravieţuit ultimului incendiu, precum faţada, foaierul sau auditoriumul.
3 Teatro Colon Buenos Aires3. Teatro Colón
  • Locaţie: Buenos Aires, Argentina
  • Anul inaugurării: 1908
Actualul Teatru Colón a fost construit pentru a-l înlocui pe cel original, inugurat în 1857. După o inaugurare spectaculoasă la începutul secolului XX, Opera din Buenos Aires a avut o lungă perioadă de succes, urmată de un declin notabil. Între 2005 şi 2010, clădirea a suferit importante lucrări de renovare, iar în prezent este considerată a fi între primele cinci săli de concerte din lume, din punct de vedere acustic.
2 Teatro di San Carlo Napoli2. Teatro di San Carlo
  • Locaţie: Napoli, Italia
  • Anul inaugurării: 1737
Inaugurat în urmă cu aproape 280 ani, magnificul teatru de operă a fost construit la ordinul Regelui Carlo al VII-lea şi a fost conceput de arhitectul militar Giovanni Antonio Medrano, cu ajutorul directorului fostului teatru din Napoli, Angelor Carasale. Costurile totale au fost de 75.000 ducaţi, iar construcţia a fost îndelung admirată pentru arhitectura şi decoraţiile din aur. În prezent, este cel mai vechi teatru de operă activ din lume, iar până la inaugurarea La Scala, era cel mai prestigios din Italia.
1 La Scala Milano1. Teatro alla Scala
  • Locaţie: Milano, Italia
  • Anul inaugurării: 1778
La Scala este poate cel mai faimos teatru de operă de pe mapamond, locul în care cei mai talentaţi şi importanţi artişti din lume sunt onoraţi să fie invitaţi. Cămin al lui Rossini, Bellini, Donizetti şi Verdi, La Scala şi-a obţinut această denumire deoarece a fost ridicat în locul fostei biserici Santa Maria alla Scala, care a fost desacralizată şi demolată pentru acest proiect. Costurile de construcţie au fost acoperite prin vânzarea lojelor private, iar La Scala a devenit încă de la inaugurare locul de întâlnire al nobilimii milaneze. În urmă cu zece ani, clădirea a suferit lucrări de renovare, a căror valoare s-a ridicat la 61 milioane euro.

Top 10 cele mai mari orase din Romania ( dupa locuitori )

Populaţia României depăşeşte 20 milioane locuitori şi a scăzut cu mai bine de 1,5 milioane persoane, în ultimii zece ani, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Anumite voci susţin că, în realitate, numărul de locuitori este chiar mai mic, deoarece mulţi români trăiesc şi lucrează în străinătate cu forme ilegale. IMOPEDIA.ro prezintă clasamentul celor mai mari oraşe din România, din punct de vedere al numărului de locuitori, conform informaţiilor publicate de INS.


 10. Oradea
  • 196.367 locuitori
  • Judeţul Bihor
Amplasată la mică distanţă de graniţa cu Ungaria, Oradea este reşedinţa şi cel mai mare oraş al judeţului. Oraşul se bucură de o poziţionare geografică aparte, având în zonă ape termale apreciate pe plan internaţional, spectaculosul Crater de la Berfia, dar şi pârâul Peţa, cu o vegetaţie tropicală unică în Europa.




 9. Ploieşti
  • 209.945 locuitori
  • Judeţul Prahova
Important nod al transporturilor, Ploieşti face legătura între Bucureşti şi Transilvania şi Moldova, beneficiind de o serie de avantaje economice datorate distanţei mici de Capitală. Ploieşti este recunoscut drept centrul industriei petroliere româneşti – are patru rafinării şi numeroase companii care activează în industrii legate de această ramură.






 8. Galaţi
  • 249.432 locuitori
  • Judeţul Galaţi
Unul dintre centrele economice ale ţării, Galaţi beneficiază de un amplasament avantajos, pe cea mai importantă arteră comercial-fluvială din Europa: Canalul Dunăre-Main-Rin. Economia oraşului s-a dezvoltat în jurul Portului Fluvial, a şantierului Naval, a Portului Mineralier şi a Combinatului Siderurgic Arcelor-Mittal. Galaţi se află la distanţe mai mici de 250 km de trei capitale – Bucureşti, Odessa şi Chişinău.



 




  • 253.200
  • Judeţul Braşov
Braşov se bucură de o poziţie geografică privilegiată, astfel că dintotdeauna a avut o economie înfloritoare. Gazdă a numeroase evenimente culturale şi sportive de anvergură internaţională, Braşov atrage anual numeroşi turişti din ţară şi din străinătate. Împreună cu regiunea metropolitană creată în 2007, Braşovul ar avea o populaţie de aproape jumătate de milion de locuitori.





. Craiova
  • 269.506
  • Judeţul Dolj
Oraşul de suflet al lui Tudor Vladimirescu, Craiova este denumită în prezent şi „capitala Olteniei”. În trecut, Craiova a fost un important centru industrial al ţării. Deşi după Revoluţie s-a înregistrat o scădere a producţiei pe acest segment, industria continuă şi astăzi să aibă o pondere semnificativă în economia locală, de circa 70%.







5. Constanţa
  • 283.872 locuitori
  • Judeţul Constanţa
În afara peisajelor marine, Constanţa se mândreşte cu nişte titluri greu de surclasat: este oraşul cu cea mai veche atestare de pe teritoriul României şi a împărţit cu Clujul titlul de „oraşul cu cel mai ridicat standard de viaţă”, după cum a fost votat în cadrul Galei Zece pentru România. Totodată, Constanţa reuşeşte de departe să atragă cei mai mulţi turişti de-a lungul anotimpului călduros.







4. Iaşi
  • 290.422 locuitori
  • Judeţul Iaşi
Iaşiul este principalul oraş din această parte a ţării şi fostă capitală a Moldovei, a Principatelor Unite şi a României. Centru cultural şi academic, Iaşi se mândreşte a fi primul oraş din România în care a fost fondată o universitate – Univ. Alexandru Ioan Cuza, una dintre prestigioasele instituţii academice ale ţării.













3. Timişoara
  • 319.279 locuitori
  • Judeţul Timiş
Denumit după numele râului Timiş, Timişoara este reşedinţa şi cel mai mare oraş al judeţului. Oraş multicultural, cu numeroase instituţii sau centre culturale şi educaţionale, Timişoara este privit ca fiind al treilea mare centru cultural al ţării, după Bucureşti şi Iaşi. Populaţia oraşului a crescut faţă de Recensământul din 2002, iar Timişoara a avansat o poziţie, de pe locul patru al clasamentului.












 2. Cluj-Napoca
  • 324.576 locuitori
  • Judeţul Cluj
Una dintre capitalele istorice ale Transilvaniei, Cluj-Napoca este reşedinţa şi cel mai mare oraş al judeţului Cluj. Recunoscut centru cultural al României, Clujul se mândreşte cu o serie de instituţii, centre şi evenimente culturale şi educaţionale.  În ultima decadă, numărul de locuitori a crescut, astfel că oraşul a avansat de pe locul trei al clasamentului, depăşind Iaşiul.
















1. Bucureşti
  • 1.883.425 locuitori
  • Capitala României
Cel mai mare oraş al României intră şi în clasamentul celor mai mari oraşe din Uniunea Europeană, unde ocupă locul 10. Capitala ţării de 150 ani, Bucureşti nu este doar cel mai populat oraş, ci şi centrul politic, economic şi financiar al ţării. Dincolo de statisticile oficiale, Capitala adună în fiecare zi circa trei milioane persoane.















VEZI SI: Top 10 tari din lume

Top 10 tari din lume

10 Germania10. Germania
Germania este una dintre cele mai subestimate destinaţii din lume, deşi este o ţară de basm, cu numeroase bijuterii arhitecturale. Metropolele precum Berlin sau Frankfurt sunt vibrante şi interesante, iar micile oraşe precum Dresda, Leipzig sau Potsdam au păstrat din aerul medieval şi au mai mult farmec. Însă locurile cu adevărat fascinante sunt în afara oraşelor – peisaje montane fără egal, Pădurea Neagră, castele de poveşti sau ţinutul magic al Rinului.
9 Africa de Sud9. Africa de Sud
Cape Town este unul dintre cele mai frumoase oraşe din lume, iar Parcul Naţional Kruger este o experienţă cu adevărat memorabilă pentru orice vizitator. Africa de Sud se mândreşte cu peisaje diverse, de la Canionul Râului Blyde şi până la Munţii Drakensberg. Cu atâtea frumuseţi naturale la tot pasul, devine uşor de neglijat faptul că este o ţară plină de probleme, cu o capitală de evitat pentru occidentali. În ciuda neajunsurilor, Africa de Sud rămâne unul dintre cele mai frumoase teritorii de pe planetă.
8 Brazilia8. Brazilia
Binecuvântată de natură, Brazilia are mai multe de oferit decât faimoasele Rio de Janeiro şi São Paulo, unul plin de culoare, iar celălalt plin de indiferenţă. Amazonul şi împrejurimile sale au o magnitudine imposibil de imaginat, iar curcubeul peste cascadele Iguazu formează un peisaj ce taie respiraţia. Dincolo de frumuseţile naturii, turiştii sunt întotdeauna fascinaţi de construcţiile în stil baroc din perioada colonială, din nord-estul ţării, de clădirile cu interioare aurite şi cu elemente tradiţionale.
7 SUA7. Statele Unite ale Americii
Deşi are oraşe seci, cu malluri uriaşe, construcţii grandioase şi hoteluri ieftine, atunci când vine vorba de peisaje naturale, America este de o frumuseţe rar întâlnită. Mai mult, se bucură de o diversitate a bijuteriilor naturale ca nicio altă ţară. Insulele hawaiiene, Marele Canion, Lacul Tahoe, viaţa sălbatică din Alaska, coasta Oceanului Pacific, Great Smoky Mountains sau parcurile naţionale Yellowstone şi Yosemite, iar lista poate continua la nesfârşit, toate acestea reuşesc să rămână în amintirile vizitatorilor pentru totdeauna.
6 Portugalia6. Portugalia
Portugalia ar putea fi inclusă în acest clasament doar pentru frumuseţea brută a insulelor vulcanice Azores. Dar pe lângă acestea, Portugalia mai are şi alţi aşi în mânecă – peisajele din Madeira, folosite în numeroase producţii cinematografice, priveliştile din Alentejo, cu satele medievale  Marvão şi Monsaraz, Parcul Naţional Peneda-Gerês, arhitectura oraşului Sintra sau Valea Douro, inclusă pe lista monumentelor naturale UNESCO. Din păcate, centrele oraşelor Lisabona şi Porto sunt neglijate în mod inexplicabil, deşi potenţialul lor este evident.
5 Grecia5. Grecia
Insulele Greciei din apele albastre ale Mării Egee se pot mândri cu unele dintre cele mai frumoase plaje din lume – acestea sunt primele imagini pe care le admiră un turist, însă mai este şi Muntele Olympus, complexul de mănăstiri Meteora sau ruinele antice din întreaga ţară. Atena stă mărturie a timpurilor de altă dată, iar restul ţării demonstrează cu adevărat de ce încă din antichitate se spunea că Grecia este căminul atâtor zei. Din fericire, elenii ştiu să profite din plin de avantajele  pe care le au, iar turismul este unul dintre principalele surse de venit ale ţării.
4 Australia4. Australia
Australia nu este doar o ţară, ci este un continent, ba chiar mai mult de atât – este o lume diferită de orice altceva de pe planetă. De la vasta zonă aridă numită Outback sau Insulele Whitsunday şi până la Parcul Naţional Uluru-Kata Tjuta sau Parcul Naţional Kakadu, Australia reuşeşte să-şi protejeze frumuseţea sălbatică. Mai mult de atât, ţara-continent se poate lăuda din plin cu Sydney şi portul său, una dintre cele mai impresionante zone urbane din lume. Astfel, Australia are câte puţin din toate.
3 Franta3. Franţa
Atmosfera şi grandoarea culturală a Parisului sunt copleşitoare, dar deşi capitala captează mare parte din atenţia lumii, Franţa are mult mai multe de oferit. Sătucele fermecătoare sunt împrăştiate prin întreaga ţară, de pe Valea Loarei, înscrisă pe lista locurilor din patrimoniul mondial UNESCO, până în regiunea Provence. Fascinanta Coastă de Azur, faimosul palat Versailles şi impresionantul muzeu Louvre – Franţa are numeroase motive de mândrie, încununate de o bucătărie tradiţională excelentă şi de o atmosferă cuceritoare.
2 Spania2. Spania
Spania este o demonstraţie a modului în care arhitectura poate completa natura, este ţara în care aşezările se amestecă perfect în peisaj, fie că este vorba de sătucele mediteraneene sau de centrele sofisticate urbane. În afară de unicitatea Barcelonei, Spania are multe atracţii, iar întreaga ţară poate fi o sursă de inspiraţie pentru orice fel de film, carte sau pictură. Din Pirinei şi până în Andaluzia, oraşele  se mândresc cu centre istorice bine păstrate, cu oameni amabili şi o bucătărie tradiţională cuceritoare.
1 Italia1. Italia
Cel mai frumos oraş din lume, cele mai impresionante comori culturale şi un decor magnific – nicio altă ţară din lume nu se poate mândri cu o concentraţie mai ridicată de splendoare. Țara binecuvântată de soare a inspirat cei mai valoroşi artişti ai tuturor timpurilor, astfel că frumuseţile naturale se amestecă la tot pasul cu cele create de cele mai mari talente din istorie. Veneţia, Florenţa şi Roma au arhitectura inegalabilă, Toscana este o capodoperă naturală, Coasta Amalfi pare o pictură – Italia este o frumuseţe în orice colţ, locul cu o adevărată „inflaţie” de valori.


NU RATA:  Top 10 cele mai impresionante teatre de opera

Mihai Eminescu - Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie

Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie


Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie,
Ţara mea de glorii, ţara mea de dor?
Braţele nervoase, arma de tărie,
La trecutu-ţi mare, mare viitor!
Fiarbă vinu-n cupe, spumege pocalul,
Dacă fiii-ţi mândri aste le nutresc;
Căci rămâne stânca, deşi moare valul,
Dulce Românie, asta ţi-o doresc.

Vis de răzbunare negru ca mormântul
Spada ta de sânge duşman fumegând,
Şi deasupra idrei fluture cu vântul
Visul tău de glorii falnic triumfând,
Spună lumii large steaguri tricoloare,
Spună ce-i poporul mare, românesc,
Când s-aprinde sacru candida-i vâlvoare,
Dulce Românie, asta ţi-o doresc.

Îngerul iubirii, îngerul de pace,
Pe altarul Vestei tainic surâzând,
Ce pe Marte-n glorii să orbească-l face,
Când cu lampa-i zboară lumea luminând,
El pe sânu-ţi vergin încă să coboare,
Guste fericirea raiului ceresc,
Tu îl strânge-n braţe, tu îi fă altare,
Dulce Românie, asta ţi-o doresc.

Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie,
Tânără mireasă, mamă cu amor!
Fiii tăi trăiască numai în frăţie
Ca a nopţii stele, ca a zilei zori,
Viaţa în vecie, glorii, bucurie,
Arme cu tărie, suflet românesc,
Vis de vitejie, fală şi mândrie,
Dulce Românie, asta ţi-o doresc!

Mihai Eminescu - Ce te legeni?

Ce te legeni?



- Ce te legeni, codrule,
Fără ploaie, fără vânt,
Cu crengile la pământ?
- De ce nu m-aş legăna,
Dacă trece vremea mea!
Ziua scade, noaptea creşte
Şi frunzişul mi-l răreşte.
Bate vântul frunza-n dungă -
Cântăreţii mi-i alungă;
Bate vântul dintr-o parte -
Iarna-i ici, vara-i departe.
Şi de ce să nu mă plec,
Dacă păsările trec!
Peste vârf de rămurele
Trec în stoluri rândurele,
Ducând gândurile mele
Şi norocul meu cu ele.
Şi se duc pe rând, pe rând,
Zarea lumii-ntunecând,
Şi se duc ca clipele,
Scuturând aripele,
Şi mă lasă pustiit,
Vestejit şi amorţit
Şi cu doru-mi singurel,
De mă-ngân numai cu el!

Mihai Eminescu - Ce e amorul?

Ce e amorul?




Ce e amorul? E un lung
Prilej pentru durere,
Căci mii de lacrimi nu-i ajung
Şi tot mai multe cere.

De-un semn în treacăt de la ea
El sufletul ţi-l leagă,
Încât să n-o mai poţi uita
Viaţa ta întreagă.

Dar încă de te-aşteaptă-n prag
În umbră de unghere,
De se-ntâlneşte drag cu drag
Cum inima ta cere:

Dispar şi ceruri şi pământ
Şi pieptul tău se bate,
Şi totu-atârnă de-un cuvânt
Şoptit pe jumătate.

Te urmăreşte săptămâni
Un pas făcut alene,
O dulce strângere de mâini,
Un tremurat de gene.

Te urmăresc luminători
Ca soarele şi luna,
Şi peste zi de-atâtea ori
Şi noaptea totdeauna.

Căci scris a fost ca viaţa ta
De doru-i să nu-ncapă,
Căci te-a cuprins asemenea
Lianelor din apă.

Mihai Eminescu - Cand insusi glasul

Cand insusi glasul



Când însuşi glasul gândurilor tace,
Mă-ngână cântul unei dulci evlavii,
Atunci te chem; chemarea-mi asculta-vei?
Din neguri reci plutind te vei desface?

Puterea nopţii blând însenina-vei
Cu ochii mari şi purtători de pace?
Resai din umbra vremilor încoace
Ca să te văd venind ... ca-n vis, aşa vii!

Cobori încet... aproape, mai aproape,
Te pleacă iar zâmbind peste-a mea faţă,
A ta iubire c'um suspin arat-o,

Cu geana ta m-antinge pe pleope
Să simt fiorii stringerii în braţe,
Pe veci perduto, vecinic adorato!

Mihai Eminescu - Cand amintirile...

Cand amintirile...


Când amintirile-n trecut
Încearcă să mă cheme,
Pe drumul lung şi cunoscut
Mai trec din vreme-n vreme.

Deasupra casei tale ies
Şi azi aceleaşi stele,
Ce-au luminat atât de des
Înduioşării mele.

Şi peste arbori răsfiraţi
Răsare blânda lună,
Ce ne găsea îmbrăţişaţi
Şoptindu-ne-mpreună.

A noastre inimi îşi jurau
Credinţă pe toţi vecii,
Când pe cărări se scuturau
De floare liliecii.

Putut-au oare-atâta dor
În noapte să se stângă,
Când valurile de izvor
N-au încetat să plângă,

Când luna trece prin stejari
Urmând mereu în cale-şi,
Când ochii tăi, tot încă mari,
Se uită dulci şi galeşi?

Mihai Eminescu- Calin

Calin


Gazel

Toamna frunzele colindă,
Sun-un grier sub o grindă,
Vântul jalnic bate-n geamuri
Cu o mână tremurândă,
Iară tu la gura sobei
Stai ca somnul să te prindă.
Ce tresari din vis deodată?
Tu auzi păşind în tindă -
E iubitul care vine
De mijloc să te cuprindă
Şi în faţa ta frumoasă
O să ţie o oglindă,
Să te vezi pe tine însăţi
Visătoare, surâzândă.
I

Pe un deal răsare luna, ca o vatră de jăratic,
Rumenind străvechii codri şi castelul singuratic
Ş-ale râurilor ape, ce sclipesc fugind în ropot -
De departe-n văi coboară tânguiosul glas de clopot;
Pe deasupra de prăpăstii sunt zidiri de cetăţuie,
Acăţat de pietre sure un voinic cu greu le suie;
Aşezând genunchi şi mână când pe-un colţ, când pe alt colţ,
Au ajuns să rupă gratii ruginite-a unei bolţi
Şi pe-a degetelor vârfuri în ietacul tăinuit
Intră - unde zidul negru într-un arc a-ncremenit.
Ci prin flori întreţesute, printre gratii luna moale
Sfiicioasă şi smerită şi-au vărsat razele sale;
Unde-ajung par văruite zid, podele, ca de cridă,
Pe-unde nu - părea că umbra cu cărbune-i zugrăvită.

Iar de sus pân-în podele un painjen prins de vrajă
A ţesut subţire pânză străvezie ca o mreajă;
Tremurând ea licureşte şi se pare a se rumpe,
Încărcată de o bură, de un colb de pietre scumpe.
După pânza de painjen doarme fata de-mpărat;
Înecată de lumină e întinsă în crivat.
Al ei chip se zugrăveşte plin şi alb: cu ochiu-l măsuri
Prin uşoară-nvineţire a subţirilor mătăsuri;
Ici şi colo a ei haină s-a desprins din sponci ş-arată
Trupul alb în goliciunea-i, curăţia ei de fată.
Răsfiratul păr de aur peste perini se-mprăştie,
Tâmpla bate liniştită ca o umbră viorie,
Şi sprâncenele arcate fruntea albă i-o încheie,
Cu o singură trăsură măiestrit le încondeie;
Sub pleoapele închise globii ochilor se bat,
Braţul ei atârnă leneş peste marginea de pat;
De a vârstei ei căldură fragii sânului se coc,
A ei gură-i descleştată de-a suflării sale foc,
Ea zâmbind îşi mişcă dulce a ei buze mici, subţiri;
Iar pe patu-i şi la capu-i presuraţi-s trandafiri.

Iar voinicul s-apropie şi cu mâna sa el rumpe
Pânza cea acoperită de un colb de pietre scumpe:
A frumseţii haruri goale ce simţirile-i adapă,
Încăperile gândirii mai nu pot să le încapă.
El în braţe prinde fata, peste faţă i se-nclină,
Pune gura lui fierbinte pe-a ei buze ce suspină,
Şi inelul scump i-l scoate de pe degetul cel mic -
Ş-apoi pleacă iar în lume năzdrăvanul cel voinic.

II

Ea a doua zi se miră cum de firele sunt rupte,
Şi-n oglind-ale ei buze vede vinete şi supte -
Ea zâmbind şi trist se uită, şopoteşte blând din gură:
- Zburător cu negre plete, vin' la noapte de mă fură.

III

Fiecine cum i-e vrerea, despre fete samă deie-şi -
Dar ea seamănă celora îndrăgiţi de singuri ei-şi.
Şi Narcis văzându-şi faţa în oglinda sa, izvorul,
Singur fuse îndrăgitul, singur el îndrăgitorul.
Şi de s-ar putea pe dânsa cineva ca să o prindă,
Când cu ochii mari, sălbateci se priveşte în oglindă,
Subţiindu-şi gura mică şi chemându-se pe nume
Şi fiindu-şi sie dragă cum nu-i este nime-n lume,
Atunci el cu o privire nălucirea i-ar discoasă
Cum că ea - frumoasa fată - a ghicit că e frumoasă.
Idol tu! răpire minţii! cu ochi mari şi părul des,
Pentr-o inimă fecioară mândru idol ţi-ai ales!
Ce şopteşte ea în taină când priveşte cu mirare
Al ei chip gingaş şi tânăr, de la cap pân' la picioare?
"Vis frumos avut-am noaptea. A venit un zburător
Şi strângându-l tare-n braţe, era mai ca să-l omor...
Şi de-aceea când mă caut în peretele de-oglinzi,
Singurică-n cămăruţă braţe albe eu întinz
Şi mă-mbrac în părul galben, ca în strai uşor ţesut,
Şi zărind rotundu-mi umăr mai că-mi vine să-l sărut.
Şi atunci de sfiiciune mi-iese sângele-n obraz -
Cum nu vine zburătorul ca la pieptul lui să caz?
Dacă boiul mi-l înmlădiiu, dacă ochii mei îmi plac,
E temeiul că acestea fericit pe el îl fac.
Şi mi-s dragă mie însămi pentru că-i sunt dragă lui -
Gură tu! învaţă minte, nu mă spune nimărui,
Nici chiar lui, când vine noaptea lângă patul meu tiptil,
Doritor ca o femeie şi viclean ca un copil!"

IV

Astfel vine-n toată noatea zburător la al ei pat.
Se trezi din somn deodată de sărutu-i fermecat;
Şi atuncea când spre uşă el se-ntoarce ca să fugă,
Ea-l opreşte-n loc cu ochii şi c-o mult smerită rugă:
- O, rămâi, rămâi la mine, tu, cu viers duios de foc,
Zburător cu plete negre, umbră fără de noroc
Şi nu crede că în lume, singurel şi rătăcit,
Nu-i găsi un suflet tânăr ce de tine-i îngrădit.
O, tu umbră pieritoare, cu adâncii, triştii ochi,
Dulci-s ochii umbrei tale - nu le fie de diochi!
El s-aşează lângă dânsa şi o prinde de mijloc,
Ea şopteşte vorbe arse de al buzelor ei foc:
- O, şopteşte-mi - zice dânsul - tu cu ochii plini d-eres
Dulci cuvinte ne'nţelese, însă pline de-nţeles.
Al vieţii vis de aur ca un fulger, ca o clipă-i,
Şi-l visez, când cu-a mea mână al tău braţ rotund îl pipăi,
Când pui capul tu pe pieptu-mi şi bătăile îi numeri,
Când sărut cu-mpătimire ai tăi albi şi netezi umeri
Şi când sorb al tău răsuflet în suflarea vieţii mele
Şi când inima ne creşte de un dor, de-o dulce jele;
Când pierdută razimi fruntea de-arzătorul meu obraz,
Părul tău bălai şi moale de mi-l legi după grumaz,
Ochii tăi pe jumătate de-i închizi, mi-ntinzi o gură,
Fericit mă simt atuncea cu asupra de măsură.
Tu!!... nu vezi... nu-ţi aflu nume... Limba-n gură mi se leagă
Şi nu pot să-ţi spun odată cât - ah! cât îmi eşti de dragă!
Ei şoptesc, multe şi-ar spune şi nu ştiu de-unde să-nceapă,
Căci pe rând şi-astupă gura când cu gura se adapă;
Unu-n braţele altuia, tremurând ei se sărută,
Numai ochiul e vorbareţ, iară limba lor e mută,
Ea-şi acopere cu mâna faţa roşă de sfială,
Ochii-n lacrimi şi-i ascunde într-un păr ca de peteală.

V

S-au făcut ca ceara albă faţa roşă ca un măr,
Şi atâta de subţire, să o tai c-un fir de păr.
Şi cosiţa ta bălaie o aduni la ochi plângând,
Inimă făr' de nădejde, suflete bătut de gând.
Toată ziua la fereastră, suspinând, nu spui nimică,
Ridicând a tale gene, al tău suflet se ridică;
Urmărind pe ceruri limpezi cum pluteşte-o ciocârlie,
Tu ai vrea să spui să ducă către dânsul o solie,
Dar ea zboară... tu cu ochiul plutitor şi-ntunecos
Stai cu buze discleştate de un tremur dureros.
Nu-ţi mai scurge ochii tineri, dulcii cerului fiaştri.
Nu uita că-n lacrimi este taina ochilor albaştri.
Stele rare din tărie cad ca picuri de argint,
Şi seninul cer albastru mândru lacrimile-l prind;
Dar dacă ar cădea toate, el rămâne trist şi gol,
N-ai putea să faci cu ochii înălţimilor ocol -
Noaptea stelelor, a lunei, a oglinzilor de râu
Nu-i ca noaptea cea mocnită şi pustie din sicriu;
Şi din când în când vărsate, mândru lacrimile-ţi şed,
Dar de seci întreg izvorul, atunci cum o să te văd?
Prin ei curge rumenirea, mândră, ca de trandafiri,
Şi zăpada viorie din obrajii tăi subţiri -
Apoi noaptea lor albastră, a lor dulce vecinicie,
Ce uşor se mistuieşte prin plânsorile pustie...
Cine e nerod să ardă în cărbuni smarandul rar
Ş-a lui vecinică lucire s-o strivească în zadar?
Tu-ţi arzi ochii şi frumseţa... Dulce noaptea lor se stinge,
Şi nici ştii ce pierde lumea. Nu mai plânge, nu mai plânge!

VI

O, tu crai cu barba-n noduri ca şi câlţii când nu-i perii,
Tu în cap nu ai grăunţe, numai pleavă şi puzderii.
Bine-ţi pare să fii singur, crai bătrân fără de minţi,
Să oftezi dup-a ta fată, cu ciubucul între dinţi?
Să te primbli şi să numeri scânduri albe în cerdac?
Mult bogat ai fost odată, mult rămas-ai tu sărac!
Alungat-o-ai pe dânsa, ca departe de părinţi
În coliba împistrită ea să nasc-un pui de prinţ.
În zadar ca s-o mai cate tu trimiţi în lume crainic,
Nimeni n-a afla locaşul unde ea s-ascunde tainic.

VII

Sură-i sara cea de toamnă; de pe lacuri apa sură
Înfunda mişcarea-i creaţă între stuf la iezătură;
Iar pădurea lin suspină şi prin frunzele uscate
Rânduri, rânduri trece-un freamăt, ce le scutură pe toate.

De când codrul, dragul codru, troienindu-şi frunza toată,
Îşi deschide-a lui adâncuri, faţa lunei să le bată,
Tristă-i firea, iară vântul sperios vo creangă farmă -
Singuratece izvoare fac cu valurile larmă.

Pe potica dinspre codri cine oare se coboară?
Un voinic cu ochi de vultur lunga vale o măsoară.
Şapte ani de când plecat-ai, zburător cu negre plete,
Ş-ai uitat de soarta mândrei, iubitoarei tale fete!

Şi pe câmpul gol el vede un copil umblând desculţ
Şi cercând ca să adune într-un cârd bobocii mulţi.
- Bună vreme, măi băiete! - Mulţumim, voinic străin!
- Cum te cheamă, măi copile? - Ca pe tată-meu - Călin;
Mama-mi spune câteodată, de-o întreb: a cui-s, mamă?
"Zburătoru-ţi este tată şi pe el Călin îl cheamă."
Când l-aude, numai dânsul îşi ştia inima lui,
Căci copilul cu bobocii era chiar copilul lui.
Atunci intră în colibă şi pe capătu-unei laiţi,
Lumina cu mucul negru într-un hârb un roş opaiţ;
Se coceau pe vatra sură două turte în cenuşă,
Un papuc e sub o grindă, iară altul după uşă;
Hârâită, noduroasă, stă în colb râşniţa veche,
În cotlon torcea motanul, pieptănându-şi o ureche;
Sub icoana afumată unui sfânt cu comănac
Arde-n candel-o lumină cât un sâmbure de mac;
Pe-a icoanei policioară, busuioc şi mint-uscată
Umplu casa-ntunecoasă de-o mireasmă pipărată;
Pe cuptiorul uns cu humă şi pe coşcovii pereţi
Zugrăvit-au c-un cărbune copilaşul cel isteţ
Purceluşi cu coada sfredel şi cu beţe-n loc de labă,
Cum mai bine i se şede unui purceluş de treabă.
O beşică-n loc de sticlă e întinsă-n ferestruie
Printre care trece-o dungă mohorâtă şi gălbuie.
Pe un pat de scânduri goale doarme tânăra nevastă
În mocnitul întuneric şi cu faţa spre fereastă.
El s-aşează lângă dânsa, fruntea ei o netezeşte,
O desmiardă cu durere, suspinând o drăgosteşte,
Pleacă gura la ureche-i, blând pe nume el o cheamă,
Ea ridică somnoroasă lunga genelor maramă,
Spăriet la el se uită... i se pare că visează,
Ar zâmbi şi nu se-ncrede, ar răcni şi nu cutează.
El din patu-i o ridică şi pe pieptul lui şi-o pune,
Inima-i zvâcneşte tare, viaţa-i parcă se răpune.
Ea se uită, se tot uită, un cuvânt măcar nu spune,
Râde doar cu ochii-n lacrimi, spărietă de-o minune,
Ş-apoi îi suceşte părul pe-al ei deget alb, subţire,
Îşi ascunde faţa roşă l-a lui piept duios de mire.
El ştergarul i-l desprinde şi-l împinge lin la vale,
Drept în creştet o sărută pe-al ei păr de aur moale
Şi bărbia i-o ridică, s-uită-n ochii-i plini de apă,
Şi pe rând şi-astupă gura, când cu gura se adapă.

VIII

De treci codri de aramă, de departe vezi albind
Ş-auzi mândra glăsuire a pădurii de argint.
Acolo, lângă izvoară, iarba pare de omăt,
Flori albastre tremur ude în văzduhul tămâiet;
Pare că şi trunchii vecinici poartă suflete sub coajă,
Ce suspină printre ramuri cu a glasului lor vrajă.
Iar prin mândrul întuneric al pădurii de argint
Vezi izvoare zdrumicate peste pietre licurind;
Ele trec cu harnici unde şi suspină-n flori molatic,
Când coboară-n ropot dulce din tăpşanul prăvălatic,
Ele sar în bulgări fluizi peste prundul din răstoace,
În cuibar rotind de ape, peste care luna zace.
Mii de fluturi mici albaştri, mii de roiuri de albine
Curg în râuri sclipitoare peste flori de miere pline,
Umplu aerul văratic de mireasmă şi răcoare
A popoarelor de muşte sărbători murmuitoare.

Lângă lacul care-n tremur somnoros şi lin se bate,
Vezi o masă mare-ntinsă cu făclii prea luminate,
Căci din patru părţi a lumii împăraţi şi-mpărătese
Au venit ca să serbeze nunta gingaşei mirese;
Feţi-frumoşi cu păr de aur, zmei cu solzii de oţele,
Cititorii cei de zodii şi şăgalnicul Pepele.
Iată craiul, socru-mare, rezemat în jilţ cu spată,
El pe capu-i poartă mitră şi-i cu barba pieptănată;
Ţapăn, drept, cu schiptru-n mână, şede-n perine de puf
Şi cu crengi îl apăr pagii de muscuţe şi zăduf...
Acum iată că din codru şi Călin mirele iese,
Care ţine-n a lui mână mâna gingaşei mirese.
Îi foşnea uscat pe frunze poala lungă-a albei rochii,
Faţa-i roşie ca mărul, de noroc i-s umezi ochii;
La pământ mai că ajunge al ei păr de aur moale,
Care-i cade peste braţe, peste umerele goale.
Astfel vine mlădioasă, trupul ei frumos îl poartă.
Flori albastre are-n păru-i şi o stea în frunte poartă,

Socrul roagă-n capul mesei să poftească să se pună
Nunul mare, mândrul soare, şi pe nună, mândra lună.
Şi s-aşează toţi la masă, cum li-s anii, cum li-i rangul,
Lin vioarele răsună, iară cobza ţine hangul.

Dar ce zgomot se aude? Bâzâit ca de albine?
Toţi se uită cu mirare şi nu ştiu de unde vine,
Până văd păinjenişul între tufe ca un pod,
Peste care trece-n zgomot o mulţime de norod.
Trec furnici ducând în gură de făină marii saci,
Ca să coacă pentru nuntă şi plăcinte, şi colaci;
Şi albinele-aduc miere, aduc colb mărunt de aur,
Ca cercei din el să facă cariul, care-i meşter faur.
Iată vine nunta-ntreagă - vornicel e-un grierel,
Îi sar purici înainte cu potcoave de oţel;
În veşmânt de catifele, un bondar rotund în pântec
Somnoros pe nas ca popii glăsuieşte-ncet un cântec;
O cojiţă de alună trag locuste, podu-l scutur,
Cu musteaţa răsucită şede-n ea un mire flutur;
Fluturi mulţi, de multe neamuri, vin în urma lui un lanţ,
Toţi cu inime uşoare, toţi şăgalnici şi berbanţi.
Vin ţânţarii lăutarii, gândăceii, cărăbuşii,
Iar mireasa viorică i-aştepta-ndărătul uşii.

Şi pe masa-mpărătească sare-un greier, crainic sprinten,
Ridicat în două labe, s-a-nchinat bătând din pinten;
El tuşeşte, îşi încheie haina plină de şireturi:
- Să iertaţi, boieri, ca nunta s-o pornim şi noi alături.

Hora Unirii


Hora Unirii este o poezie de Vasile Alecsandri, publicată pentru prima dată în 1856, în Steaua Dunării, revista lui Mihail Kogălniceanu, titlul original fiind Hora Unirei. Se cântă mereu pe data de 24 ianuarie, când s-au unit Moldova și Țara Românească, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. Muzica a fost compusă de Alexandru Flechtenmacher.


Versuri
-------

 Hai să dăm mână cu mână
Cei cu inimă română,
Sa-nvârtim hora frăției
Pe pământul României!

Iarba rea din holde piară!
Piară dușmănia-n țară!
Între noi să nu mai fie
Decât flori și omenie!

Măi muntene, măi vecine
Vino să te prinzi cu mine
Și la viață cu unire
Și la moarte cu-nfrățire!

Unde-i unul nu-i putere
La nevoi și la durere
Unde-s doi puterea crește
Și dușmanul nu sporește!

Amândoi suntem de-o mamă
De-o făptură și de-o seamă,
Ca doi brazi într-o tulpină
Ca doi ochi într-o lumină.

Amândoi avem un nume,
Amândoi o soarta-n lume.
Eu ți-s frate, tu mi-ești frate,
În noi doi un suflet bate!

Vin' la Milcov cu grăbire
Să-l secăm dintr-o sorbire,
Ca să treacă drumul mare
Peste-a noastre vechi hotare,

Și să vadă sfântul soare
Într-o zi de sărbătoare
Hora noastră cea frățească
Pe câmpia românească!

Mihai Eminescu - Atat de frageda...

Atat de frageda...




Atât de fragedă, te-asameni
Cu floarea albă de cireş,
Şi ca un înger dintre oameni
În calea vieţii mele ieşi.

Abia atingi covorul moale,
Mătasa sună sub picior,
Şi de la creştet pân-în poale
Pluteşti ca visul de uşor.

Din încreţirea lungii rochii
Răsai ca marmura în loc -
S-atârnă sufletu-mi de ochii
Cei plini de lacrimi şi noroc.

O, vis ferice de iubire,
Mireasă blândă din poveşti,
Nu mai zâmbi! A ta zâmbire
Mi-arată cât de dulce eşti,

Cât poţi cu-a farmecului noapte
Să-ntuneci ochii mei pe veci,
Cu-a gurii tale calde şoapte,
Cu-mbrăţişări de braţe reci.

Deodată trece-o cugetare,
Un văl pe ochii tăi fierbinţi:
E-ntunecoasa renunţare,
E umbra dulcilor dorinţi.

Te duci, ş-am înţeles prea bine
Să nu mă ţin de pasul tău,
Pierdută vecinic pentru mine,
Mireasa sufletului meu!

Că te-am zărit e a mea vină
Şi vecinic n-o să mi-o mai iert,
Spăşi-voi visul de lumină
Tinzându-mi dreapta în deşert.

Ş-o să-mi răsai ca o icoană
A pururi verginei Marii,
Pe fruntea ta purtând coroană -
Unde te duci? Când o să vii?

Mihai Eminescu - Amorul unei toamne

Amorul unei toamne





Oştirile-i alungă în spaimă îngheţată,
Cu sufletu-n ruină, un rege-asirian,
Cum stâncelor aruncă durerea-i înspumată
Gemândul uragan.

De ce nu sunt un rege să sfarm cu-a mea durere,
De ce nu sunt Satana, de ce nu-s Dumnezeu,
Să fac să rump-o lume ce sfâşie-n tăcere
Zdrobit sufletul meu.

Un leu pustiei rage turbarea lui fugindă,
Un ocean se-mbată pe-al vânturilor joc,
Şi norii-şi spun în tunet durerea lor mugindă,
Gândirile de foc.

Eu singur n-am cui spune cumplita mea durere,
Eu singur n-am cui spune nebunul meu amor,
Căci mie mi-a dat soarta amara mângâiere
O piatră să ador.

Murindului speranţa, turbării răzbunarea,
Profetului blestemul, credinţei Dumnezeu,
La sinucid o umbră ce-i sperie desperarea,
Nimic, nimica eu.

Nimica, doar icoana-ţi, care mă învenină,
Nimic, doar suvenirea surâsului tău lin,
Nimic decât o rază din faţa ta senină,
Din ochiul tău senin.

Şi te iubesc, copilă, cum repedea junie
Iubeşte-n ochi de flacări al zilelor noroc,
Iubesc precum iubeşte pe-o albă vijelie
Un ocean de foc.

Din ochi de-ar soarbe geniu slăbita mea privire,
De-ar tremura la sânu-mi gingaşul tău mijloc,
Ai pune pe-a mea frunte în vise de mărire
Un diadem de foc.

Şi-aş pune soarta lumii pe buza-ţi purpurie,
Aş pune lege lumii râzândul tău delir,
Aş face al tău zâmbet un secol de orgie,
Şi lacrimile-ţi mir.

Căci te iubesc, copilă, ca zeul nemurirea,
Ca preotul altarul, ca spaima un azil;
Ca sceptrul mâna blândă, ca vulturul mărirea,
Ca visul pe-un copil.

Şi pasu-n urma-ţi zboară c-o tainică mânie,
Ca un smintit ce cată cu ochiu-ngălbenit,
Cu fruntea-nvineţită, cu faţa cenuşie
Icoana ce-a iubit.

Mihai Eminescu - Afara-i toamna





Afară-i toamnă, frunza 'mprăştiată,
Iar vântul svârlă 'n geamuri grele picuri;
Şi tu citeşti scrisori din roase plicuri
Şi într'un ceas gândeşti la viaţa toată.

Pierzându-ţi timpul tău cu dulci nimicuri,
N'ai vrea ca nimeni 'n uşa ta să bată;
Dar şi mai bine-i, când afară-i sloată,
Să stai visând la foc, de somn să picuri.

Şi eu astfel mă uit din jet de gânduri,
Visez la basmul vechiu al zânei Dochii,
În juru-mi ceaţa creşte rânduri-rânduri;

De odat'aud foşnirea unei rochii,
Un moale pas abia atins de scânduri...
Iar mâni subţiri şi reci mi-acoper ochii.

Mihai Eminescu - Adio




De-acuma nu te-oi mai vedea,
Rămâi, rămâi, cu bine!
Mă voi feri în calea mea
De tine.

De astăzi dar tu fă ce vrei,
De astăzi nu-mi mai pasă
Că cea mai dulce-ntre femei
Mă lasă.

Căci nu mai am de obicei
Ca-n zilele acele,
Să mă îmbăt şi de scântei
Din stele,

Când degerând atâtea dăţi,
Eu mă uitam prin ramuri
Şi aşteptam să te arăţi
La geamuri.

O, cât eram de fericit
Să mergem împreună,
Sub acel farmec liniştit
De lună!

Şi când în taină mă rugam
Ca noaptea-n loc să steie,
În veci alături să te am,
Femeie!

Din a lor treacăt să apuc
Acele dulci cuvinte,
De care azi abia mi-aduc
Aminte.

Căci astăzi dacă mai ascult
Nimicurile-aceste,
Îmi pare-o veche, de demult
Poveste.

Şi dacă luna bate-n lunci
Şi tremură pe lacuri,
Totuşi îmi pare că de-atunci
Sunt veacuri.

Cu ochii serei cei dentâi
Eu n-o voi mai privi-o...
De-aceea-n urma mea rămâi -
Adio!

Despre: Mihai Eminescu



Mihai Eminescu (născut Mihail Eminovici; n. 15 ianuarie 1850, Botoșani – d. 15 iunie 1889, București) a fost un poet, prozator și jurnalist român, socotit de cititorii români și de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română. Receptiv la romantismele europene de secol XVIII și XIX, a asimilat viziunile poetice occidentale, creația sa aparținând unui romantism literar relativ întârziat. În momentul în care Mihai Eminescu a recuperat temele tradiționale ale Romantismului european, gustul pentru trecut și pasiunea pentru istoria națională, căreia a dorit chiar să-i construiască un Pantheon de voievozi, nostalgia regresivă pentru copilărie, melancolia și cultivarea stărilor depresive, întoarcerea în natură etc., poezia europeană descoperea paradigma modernismului, prin Charles Baudelaire sau Stephane Mallarme, bunăoară.

 Poetul avea o bună educație filosofică, opera sa poetică fiind influențată de marile sisteme filosofice ale epocii sale, de filosofia antică, de la Heraclit la Platon, de marile sisteme de gândire ale romantismului, de teoriile lui Arthur Schopenhauer, Immanuel Kant (de altfel Eminescu a lucrat o vreme la traducerea tratatului acestuia Critica rațiunii pure, la îndemnul lui Titu Maiorescu, cel care îi ceruse să-și ia doctoratul în filosofia lui Kant la Universitatea din Berlin, plan nefinalizat pînă la urmă) și de teoriile lui Hegel.



Mihai Eminescu

                                                           Mihai Eminescu




Astazi vom scrie despre Mihai Eminescu si poezii pe care le-a scris el. Speram sa cititi si va placa!!!

domingo, 17 de abril de 2016

Albă-ca-Zăpada şi cei şapte pitici - Fratii Grimm

                                                                         Albă-ca-Zăpada şi cei şapte pitici
                                                                                                           de Fratii Grimm



A fost odată o împărăteasă şi într-o iarnă, pe când zăpada cădea din înaltul nemărginit al cerului în fulgi mari şi pufoşi, crăiasa sta într-un jilţ şi cosea lângă o fereastră cu pervazul negru, de abanos.

        Şi cum cosea ea aşa, aruncându-şi din când în când privirile la ninsoarea ce se cernea de sus, se întâmplă să se înţepe cu acul în deget şi trei picături de sânge căzură în zăpadă. Roşul sângelui arăta atât de frumos pe albul zăpezii, că împărăteasa rămase încântată şi gândi în sinea ei: "Ce n-aş da să am un copil alb ca zăpada, roşu ca sângele şi cu părul negru ca abanosul!"

        Trecu timpul, dar nu prea multişor, şi împărăteasa născu o fetiţă albă ca zăpada, roşie ca sângele şi cu păr negru ca abanosul. Şi-i dădură numele de Albă ca Zăpada... După ce o aduse însă pe lume, împărăteasa muri.

        Cum trecu anul, împăratul îşi luă altă soţie. Femeia asta era cadră de frumoasă, dar nespus de trufaşă şi mândră şi n-ar fi îngăduit nici în ruptul capului s-o întreacă alta în frumuseţe. Avea o oglindă fermecată şi ori de câte ori se privea într-însa nu uita s-o întrebe:

        - Oglinjoară din perete, oglinjoară,

        - Cine e cea mai frumoasă din ţară?

Şi oglinda-i răspundea:

        - Măria ta eşti cea mai frumoasă din întreaga ţară!

Împărăteasa zâmbea fericită, fiindcă ştia că oglinda grăieşte numai adevărul.

        Vezi, însă, că Albă ca Zăpada creştea şi se făcea pe zi ce trecea tot mai frumoasă; şi când împlini şapte ani, era o minunăţie de fată frumoasă ca lumina zilei. Şi frumuseţea împărătesei începu a păli înaintea ei.

Şi într-o bună zi, când împărăteasa întrebă oglinda:

        - Oglinjoară din perete, oglinjoară,

        - Cine e cea mai frumoasă din ţară?

Oglinda-i răspunse:

        - Frumoasă eşti, crăiasă, ca ziua luminoasă,

        - Dar Albă ca Zăpada e mult, mult mai frumoasă!

        La auzul acestor vorbe, împărăteasa se înspăimântă grozav şi, de pizmă şi ciudă, o dată se îngălbeni şi se înverzi, de ziceai că-i moartea. Din clipa aceea, ori de câte ori o zărea pe Albă ca Zăpada simţea că-i plesneşte fierea de ciudă: şi azi aşa, mâine aşa, până ce începu s-o urască de moarte. Pizma şi ciuda creşteau în inima ei ca buruiana cea rea şi se cuibăriseră atât de adânc, că împărăteasa nu-şi mai găsea pace nici ziua, nici noaptea. În cele din urmă chemă un vânător şi-i porunci:

        - Ia fata asta şi du-o în adâncul pădurii, că nu rabd s-o mai văd în faţa ochilor! Omoar-o şi drept mărturie că mi-ai îndeplinit porunca să-mi aduci plămânii şi ficatul netrebnicei!

        Vânătorul nu ieşi din vorbele împărătesei şi se afundă cu Albă ca Zăpada în pădure; dar când scoase jungherul de la brâu şi se pregătea să-i străpungă inima nevinovată, sărmana copilă începu să plângă în hohote şi să se roage:

        - Vânătorule drag, cruţă-mi viaţa şi-ţi făgăduiesc c-o să-mi pierd urma în sălbăticia asta de codru şi n-o să mă mai întorc niciodată acasă!

Şi pentru că Albă ca Zăpada era atât de frumoasă, vânătorului i se făcu milă de ea şi-i spuse:

        - Dacă-i aşa, fugi de te ascunde, fetiţă dragă, unde nu calcă picior de om! Iar în sinea lui gândea: "Biata de tine, până la urmă tot or să te sfâşie fiarele sălbatice!"

        Totuşi, parcă i se luase o piatră de pe inimă că nu trebuie să-şi mânjească mâinile cu sânge nevinovat. Şi cum tocmai trecea pe acolo în fugă un pui de mistreţ, îl înjunghie şi, scoţându-i plămânii şi ficatul, le duse împărătesei drept mărturie că i-a împlinit în totul dorinţa.

        Împărăteasa îi porunci bucătarului să le gătească de îndată, cu sare şi tot felul de mirodenii, şi atât de neagră era la suflet, că nu se dădu îndărăt să le mănânce, încredinţată fiind că mănâncă plămânii şi ficatul fetiţei.

        Biata copilă rămăsese singură-singurică în pădurea cea nesfârşită şi era atât de înfricoşată, că privea la mulţimea frunzelor de pe copaci ca şi când de-acolo ar fi putut să se ivească vreo primejdie şi nu ştia în ce chip şi-ar putea găsi scăparea... Într-un sfârşit începu să alerge şi gonea întruna peste bolovani colţuroşi şi printre mărăcini, iar fiarele sălbatice treceau în fugă pe dinaintea ei, dar nu-i făceau nici un rău. Alergă ea aşa, cât o mai ţinură picioarele, şi-n geana amurgului dădu cu ochii de o căsuţă şi intră înăuntru să se odihnească.

        În căsuţă, toate lucrurile erau mititele dar atât de gingaşe şi sclipind de curăţenie, că ţi-era mai mare dragul să le priveşti. Pe o măsuţă acoperită cu o faţă de masă albă erau rânduite şapte talere mici şi lângă fiecare taler se afla câte o linguriţă, o furculiţă, un cuţitaş şi-o cupă cât un degetar. Iar de-a lungul unui perete se înşirau şapte pătuceane, aşternute cu cearşafuri albe ca neaua.

        Cum era tare flămândă şi însetată, Albă ca Zăpada ciuguli câte un pic din fiecare taler, ciupi câte-o fărâmiţă de pâine şi sorbi din fiecare cupă câte-o înghiţitură de vin, fiindcă nu voia să ia toată mâncarea numai de la unul singur. Şi fiindcă se simţea grozav de obosită, dădu să se culce într-un pătuţ, dar nici unul nu i se potrivea: unul era prea lung, altul prea scurt şi abia ultimul pătuţ se nimeri să fie pe măsura ei. Fata se culcă în el şi adormi.

        Când se întunecă de-a binelea, sosiră şi stăpânii căsuţei. Erau cei şapte pitici, care sfredeleau munţii, scormonind în măruntaiele lor pentru a scoate la lumină tot soiul de metale. Ei aprinseră cele şapte lumânărele şi de îndată ce se făcu lumină în căsuţă îşi dădură seama că cineva străin cotrobăise peste tot, fiindcă lucrurile nu se mai aflau la locul lor, aşa cum le lăsaseră la plecare. Şi atunci primul pitic zise:

        - Cine a stat pe scăunelul meu?

Al doilea urmă:

        - Cine a mâncat din talerul meu?

Al treilea:

        - Cine a muşcat din pâinişoara mea?

Al patrulea:

        - Cine a luat din legumele mele?

Al cincilea:

        - Cine a umblat cu furculiţa mea?

Al şaselea:

        - Cine a tăiat cu cuţitaşul meu?

Al şaptelea întrebă şi el:

        - Cine a băut din cupa mea?

Primul pitic cătă în jur mai cu luare-aminte şi pe dată văzu o mică adâncitură în pătucul lui.

        - Cine s-a culcat în pătuţul meu?! se minună el.

Ceilalţi alergară într-o goană la pătuceanurile lor şi începură să strige care mai de care:

        - Şi-n pătuţul meu a stat cineva!

Dar când cel de-al şaptelea se apropie de pătucul său, dete cu ochii de Albă ca Zăpada, care stătea în el adâncită în somn. Îi chemă pe ceilalţi şi cu toţii veniră în grabă, scoţând strigăte de uimire. Apoi îndreptară spre Albă ca Zăpada lumina celor şapte lumânărele şi rămaseră s-o privească.

        - Doamne, Dumnezeule, apucară ei să strige, tare frumoasă mai e copila asta!

Şi atât de bucuroşi erau, că nu se îndurară s-o trezească, ci o lăsară să doarmă mai departe în pătuţ. Iar cel de-al şaptelea pitic dormi câte un ceas în patul fiecăruia şi aşa trecu noaptea.

        Când se lumină de zi, Albă ca Zăpada deschise încetinel ochii şi, văzându-i pe cei şapte pitici, se sperie rău. Dar ei se arătară prietenoşi şi începură s-o întrebe cu blândeţe:

        - Cum te cheamă, fetiţo?

        - Albă ca Zăpada! răspunse ea.

        - Şi cum se face că ai ajuns în căsuţa noastră? o mai întrebară ei.

Atunci Albă ca Zăpada le povesti de-a fir a păr totul: cum maică-sa vitregă a pus s-o omoare, dar vânătorul se îndurase de ea şi-i lăsase viaţa şi cum gonise toată ziulica prin pădure, până ce dăduse peste căsuţa lor. După ce o ascultară fără să scape vreun cuvinţel din istorisirea ei, piticii îi ziseră:

        - Dacă te învoieşti să vezi de gospodăria noastră, să găteşti, să faci paturile, să coşi, să speli, să împleteşti şi să ţii totul în bună rânduială şi curăţenie, apoi poţi rămâne la noi şi n-o să duci lipsă de nimic.

        - Da, primesc cu dragă inimă! răspunse Albă ca Zăpada şi de atunci rămase la ei.

Ea îngrijea acum de toate treburile casei şi-n fiecare dimineaţă piticii plecau în munţi să scoată aur şi tot soiul de alte metale şi, când se întorceau seara acasă, găseau mâncarea gata, aburind pe cuptor. Peste zi, fata rămânea singură-singurică şi din această pricină piticii cei buni avuseseră mereu grijă s-o povăţuiască:

        - Păzeşte-te de maşteră, că n-o să-i fie greu defel să afle că eşti la noi! Şi cine ştie ce pune iar la cale! Nu cumva să laşi pe cineva să intre în casă!

Iar împărăteasa, fiind încredinţată că mâncase plămânii şi ficatul fiicei ei vitrege, se credea iarăşi cea mai frumoasă femeie de pe lume. Şi într-o zi, apropiindu-se de oglindă, o întrebă:

        - Oglinjoară din perete, oglinjoară,

        - Cine e cea mai frumoasă din ţară?

Atunci oglinda îi răspunse:

        - Frumoasă eşti, crăiasă, ca ziua luminoasă,

        - Dar colo, ascunsă-n munţi,

        - Stă Albă ca Zăpada, la cei pitici cărunţi,

        - Şi-i mult mai frumoasă!

Împărăteasa se sperie din cale-afară, fiindcă ştia prea bine că oglinda nu minte. Şi-şi dădu pe dată seama că vânătorul o înşelase şi că Albă ca Zăpada era încă în viaţă.

        Începu ea atunci să se frământe şi să chibzuiască în ce chip ar putea s-o piardă din nou, căci atâta vreme cât nu era cea mai frumoasă din toată împărăţia pizma îi chinuia sufletul fără răgaz şi n-avea clipă de linişte. În cele din urmă născoci ceva: îşi vopsi faţa şi se îmbrăcă întocmai ca o bătrână neguţătoreasă, că nimeni n-ar mai fi putut s-o recunoască.

        Schimbată astfel la înfăţişare, o porni peste cei şapte munţi şi într-un sfârşit se pomeni în faţa căscioarei celor şapte pitici. Bătu la uşă şi strigă din toată puterea:

        - De vânzare marfă frumoasă, de vânzare!

Albă ca Zăpada îşi aruncă o privire pe geam şi întrebă:

        - Bună ziua, tuşică dragă, da' ce ai matale de vânzare?

        - Marfă bună şi frumoasă! se grăbi să-i răspundă neguţătoreasa. Cingători de toate culorile.

Şi vicleana scoase una, împletită din mătase bălţată.

        "Se vede cât de colo că-i o femeie de treabă, gândi fata, aşa că n-am de ce să n-o las înăuntru! Că doar n-o fi foc..."

Trase zăvorul, o pofti să intre şi-i cumpără cingătoarea cea frumoasă.

        - Vai ce pocit ţi-ai pus-o, fetiţo! Ia apropie-te, să te gătesc eu cu ea, aşa cum se cuvine! o îmbie cu blândeţe femeia.

Albă ca Zăpada n-avea de unde să bănuiască c-ar paşte-o vreo primejdie şi o lăsă să-i pună cingătoarea. Dar băbuşca o încinse repede cu ea şi-o strânse atât de tare, că fetei i se tăie răsuflarea şi căzu jos ca moartă.

        - Ei, de-acum n-o să mai fii tu cea mai frumoasă! hohoti împărăteasa şi o şterse repede pe uşă.

Nu mai trecu mult şi, spre seară, veniră acasă cei şapte pitici. Şi cum se mai speriară, bieţii de ei, când o găsiră pe iubita lor Albă ca Zăpada zăcând la pământ, fără simţire, de parcă-ar fi fost moartă! O ridicară de jos şi, văzând cât de strâns îi era mijlocul, tăiară în două cingătoarea. Fata prinse a răsufla iar şi încetul cu încetul îşi reveni în simţiri. Le povesti ea piticilor toate câte s-au întâmplat şi aceştia îi atraseră din nou luarea-aminte:

        - Neguţătoreasa ceea nu era alta decât haina de împărăteasă. Fereşte-te, barem de-acu' încolo, fată dragă, şi nu mai lăsa pe nimeni să intre când nu suntem noi acasă!

Şi tare multă dreptate aveau, că femeia cea neagră la inimă nici nu aşteptă să treacă bine pragul palatului şi se duse glonţ la oglindă şi-o întrebă:

        - Oglinjoară din perete, oglinjoară,

        - Cine e cea mai frumoasă din ţară?

Iar oglinda pe dată îi răspunse:

        - Frumoasă eşti, crăiasă, ca ziua luminoasă,

        - Dar colo, ascunsă-n munţi,

        - Stă Albă ca Zăpada, la cei pitici cărunţi,

        - Şi-i mult mai frumoasă!

Împărăteasa rămase ca stana de piatră când auzi asta şi simţi că-i năvăleşte tot sângele-n cap, ca un vârtej, de câtă spaimă şi mânie clocotea în ea. Va să zică, tot nu scăpase de Albă ca Zăpada, tot vie era netrebnica asta! "Ei bine, de data asta m-oi strădui să născocesc ceva fără de greş, ca să-ţi viu de-a binelea de hac!" Şi cum la farmece şi vrăji no întrecea nimeni, haina de împărăteasă meşteri un pieptene otrăvit.

        După aceea îşi schimbă hainele şi luă înfăţişarea unei băbuţe gârbovite de ani. Şi iarăşi o porni peste cei şapte munţi, la cei şapte pitici cărunţi. Ajungând ea la căsuţa lor, ciocăni în uşă şi strigă:

        - Marfă bună de vânzare, marfă bună!

Albă ca Zăpada cătă afară pe geam şi spuse:

        - Vezi-ţi de drum, femeie, că n-am voie să las pe nimeni înăuntru!

        - Da' de privit cred că ai voie să priveşti, nu-i aşa?

Şi scoţând pieptenele cel otrăvit, îl tot plimbă pe sub ochii fetei. Atât de mult îi plăcuse pieptenul, că Albă ca Zăpada se lăsă amăgită şi deschise uşa. După ce se învoiră din preţ, bătrâna o momi cu cele mai dulci vorbe:

        - Ia vino încoa' la baba, să te pieptene, ca să fii şi tu o dată pieptănată ca lumea!

Biata Albă ca Zăpada nu se gândi la nimic rău şi se lăsă pieptănată. Dar de-abia îi trecu băbuşca pieptenele prin păr, că otrava şi începu să lucreze prin toate mădularele, arătându-şi puterea ucigătoare şi biata copilă căzu jos, fără viaţă.

        - Acu' s-a sfârşit cu tine, frumoasa frumoaselor! rânji la ea femeia cea haină şi-n timp ce se grăbea să se îndepărteze de acele locuri sufletul ei negru clocotea de-o bucurie drăcească.

Dar, spre norocul fetei, înserarea coborî curând şi cei şapte pitici sosiră acasă. De îndată ce-o văzură pe Albă ca Zăpada zăcând fără viaţă bănuiră că maştera trebuie să fi pus iar ceva la cale şi, cercetând copila cu grijă, dădură peste pieptenele cel otrăvit. Cum i-l smulseră din păr, Albă ca Zăpada îşi reveni în fire, ca şi când ar fi dormit numai niţeluş şi prinse a le povesti cele întâmplate. Dimineaţa piticii o sfătuiră din nou să fie cu ochii în patru şi să nu mai deschidă nimănui uşa, fie ce-o fi, şi apoi se duseră la treburile lor.

        În ăst timp, împărăteasa ajunsese la palatul ei şi aşezându-se în faţa oglinzii se grăbi s-o întrebe:

        - Oglinjoară din perete, oglinjoară,

        - Cine e cea mai frumoasă din ţară?

Şi oglinda îi răspunse ca şi altădată:

        - Frumoasă eşti, crăiasă, ca ziua luminoasă,

        - Dar acolo, ascunsă-n munţi,

        - Stă Albă ca Zăpada, la cei pitici cărunţi,

        - Şi-i mult mai frumoasă!

Auzindu-i spusele, împărăteasa începu să tremure toată şi să clocotească de mânie. "Netrebnica asta trebuie să moară, chiar de-ar fi să plătesc moartea ei cu preţul vieţii mele!" Se strecură apoi într-o odăiţă dosnică, în care nu călca picior de om, şi amestecă de ici, amestecă de colo, până ce plămădi un măr otrăvit. La înfăţişare mărul era nespus de frumos; alb ca spuma, pe-o parte, şi rumen pe alta, că oricine l-ar fi văzut i se trezea numaidecât pofta să-l mănânce. Dar cine ar fi apucat să muşte numai o dată din el zile multe nu mai avea şi cădea mort pe loc. După ce sfârşi de meşteşugit mărul, împărăteasa îşi boi faţa şi se îmbrăcă în straie de ţărancă. Şi schimbată astfel trecu peste cei şapte munţi, grăbindu-se să ajungă la căscioara celor şapte pitici.

        Aci bătu la uşă, dar Albă ca Zăpada scoase capul pe fereastră şi spuse:

        - Nu pot lăsa pe nimeni să intre, că nu-mi dau voie piticii!

        - Altă pagubă să n-am! răspunse ţăranca. Slavă Domnului, găsesc eu muşterii pentru merele mele! Da' până una alta, hai de ia şi tu unul, că nu-i pe bani!

        - Nici nu mă gândesc să-l iau, răspunse Albă ca Zăpada, n-am voie să primesc nimic!

        - Ce, te temi să nu mori cumva otrăvită? strecură ea cu viclenie întrebarea. Fii pe pace, copiliţo! Iaca, tai mărul în două: bucata asta rumenă mănânc-o tu, iar pe cealaltă oi mânca-o eu.

Dar vezi că mărul era cu meşteşug făcut, că numai partea cea rumenă era otrăvită.

        Albă ca Zăpada râvnea de nu mai putea să guste o dată din măr şi când o văzu pe ţărancă muşcând din el nu mai putu răbda şi întinzând mâna pe fereastră luă jumătatea cea înveninată. Dar n-apucă să-nghită decât o îmbucătură că şi căzu jos, fără suflare. Împărăteasa îi aruncă priviri ca de fiară şi, beată de bucurie, strigă printre hohote de râs:

        - Albă ca Zăpada, roşie ca sângele şi neagră ca abanosul, de-acu' piticii n-or mai putea să te învie!

Plecă de acolo cât putu de repede şi când ajunse la palat întrebă iar oglinda:

        - Oglinjoară din perete, oglinjoară,

        - Cine e cea mai frumoasă din ţară?

Şi deodată auzi vorbele după care tânjise atât:

        - Măria ta e cea mai frumoasă din întreaga ţară!

Abia acum îşi găsi liniştea inima ei cea pizmaşă, pe cât poate fi liniştită o inimă pizmaşă...

        În faptul serii, când piticii se întoarseră acasă o găsiră pe Albă ca Zăpada zăcând pe jos fără pic de suflare. Era moartă ca toţi morţii. O ridicară, căutând să vadă dacă nu găsesc vreun lucru înveninat, îi desfăcură cingătoarea, o pieptănară, o spălară cu apă şi cu vin, dar totul fu zadarnic. Copila cea dragă era moartă ca toţi morţii şi moartă rămase! Atunci o aşezară pe o năsălie şi, strângându-se toţi şapte în jurul ei, plânseră amar şi-o jeliră trei zile încheiate. Vrură după aceea s-o îngroape, dar fata arăta atât de frumoasă de parcă s-ar fi aflat doar în somn şi-n obraji avea aceiaşi bujori roşii dintotdeauna, aşa că piticii nu se îndurară s-o coboare în pământ.

        - Nu, în adâncul cel negru al pământului nu o putem coborî. Ar fi mare păcat! grăiră care mai de care şi, aşternându-se pe muncă, îi făcură un sicriu de cleştar, ca să poată fi văzută de oriunde te-ai uita la ea.

        O culcară apoi înăuntru şi deasupra îi scriseră numele cu slove de aur, precum şi că a fost fiică de împărat. Apoi urcară sicriul pe-un vârf de munte, de-l aşezară acolo, şi de fiecare dată rămânea câte unul de veghe. Vietăţile pădurii începură a veni şi ele s-o jelească; mai întâi se arătă o buhă, apoi un corb şi-n urma acestora o hulubiţă. Şi aşa rămase Albă ca Zăpada multă, multă vreme în sicriul ei de cleştar şi nimic nu-i ştirbea din negrăita-i frumuseţe. Părea că-i vie şi doarme, că era tot aşa de albă ca zăpada, de roşie ca sângele şi cu părul negru ca abanosul.

        Şi s-a întâmplat ca un fecior de crai să se rătăcească în pădurea aceea şi, dând peste căsuţa piticilor, să le ceară găzduire peste noapte. A doua zi, când o porni la drum, văzu sicriul din creştetul muntelui şi pe frumoasa Albă ca Zăpada, şi citi cu nesaţ ce sta scris deasupra, cu slove de aur. Şi cum privea vrăjit şi nu se putea desprinde de locul acela, începu a-i ruga pe pitici:

        - Daţi-mi mie sicriul şi-o să vă dau în schimb tot ce v-o pofti inima!

Dar piticii îi răspunseră:

        - Nu ţi-l dăm nici pentru tot aurul din lume.

Dacă văzu aşa, feciorul de împărat îi rugă cu şi mai multă stăruinţă şi ardoare:

        - Atunci înduraţi-vă şi mi-l dăruiţi, că de când i-am zărit chipul nu mai pot trăi fără s-o văd pe Albă ca Zăpada. Şi v-asigur c-o voi cinsti mereu şi-o voi păzi ca pe făptura care mi-e cea mai scumpă pe lume!

Auzindu-l cu cât foc vorbea, inimoşii pitici se îndurară de el şi-i dăruiră sicriul. Feciorul de împărat îşi chemă slugile şi le porunci să ia coşciugul pe umeri şi să-l urmeze. Şi cum mergeau ei aşa, se întâmplă ca unul dintre slujitori să se poticnească de-o buturugă şi, din pricina zdruncinăturii, bucăţica de măr pe care o înghiţise Albă ca Zăpada îi sări afară din gâtlej. O clipită, doar atât să fi trecut, şi domniţa deschise ochii, ridică uşurel capacul sicriului şi se sculă în capul oaselor. Şi era din nou vie de parcă s-ar fi trezit tocmai atunci din somn.

        - Vai, Doamne, unde mă aflu? strigă ea nedumerită.

Cu ochii râzând de bucurie, feciorul de împărat se apropie de dânsa şi-i spuse:

        - Cu mine eşti, cu mine!

Şi-i povesti toate câte s-au întâmplat. Iar la sfârşit adause:

        - Îmi eşti mai dragă decât orice pe lumea asta şi de te-ai învoi să mă însoţeşti la curtea tatălui meu bine-ar fi, că ard de dorinţa să-mi fii soţie.

Albă ca Zăpada ce era să mai spună, că şi ei îi căzuse drag... Porni împreună cu el şi făcură o nuntă de se duse vestea, cu mare alai şi voioşie. La nuntă o poftiră şi pe maştera cea haină, că de, tot o socoteau un fel de rudă... După ce s-a gătit ea cu veşmintele cele mai de preţ, s-a apropiat de oglindă şi a întrebat-o:

        - Oglinjoară, oglinjoară,

        - Cine e cea mai frumoasă din ţară?

Şi oglinda pe dată i-a răspuns:

        - Frumoasă eşti, crăiasă, ca ziua luminoasă,

        - Dar tânăra domniţă e mult, mult mai frumoasă!

Atunci drăcoaica de femeie începu să blesteme de ciudă şi să urle ca scoasă din minţi şi deodată simţi că i se face frică, dar o frică atât de îngrozitoare, că nu ştia ce să mai facă şi-ncotro s-o mai apuce. La început se codi să meargă la nuntă, dar cum nu-şi găsea o clipă de linişte, gândi că trebuie neapărat s-o vadă pe tânăra împărăteasă.

        Şi de cum păşi în sala tronului, dădu ochii cu Albă ca Zăpada şi, recunoscând-o, înlemni de spaimă şi rămase ţeapănă ca o momâie. Spaima pusese stăpânire pe toată făptura ei; din pricina asta, împărăteasa se urâţea văzând cu ochii. Şi atât de pocită se făcu că nici ea singură nu mai cuteza să se privească în oglindă.

        Îşi luă lumea în cap şi o ţinu tot într-o goană, până se pierdu în adâncul pădurii sălbatice, ca să-şi ascundă acolo urâţenia. Şi de atunci, nici unui om nu-i mai fu dat s-o vadă şi nimeni nu mai ştiu ceva despre soarta ei. Iar Albă ca Zăpada trăi în bucurie şi fericire împreună cu tânărul împărat şi, dacă n-or fi murit, cu siguranţă că mai trăiesc şi-n zilele noastre...