domingo, 28 de febrero de 2016

Traditii din Romania

                                                                     Traditii din Romania





EVENIMENTE
--------------------


Blagosvloveniile



Gospodarii din Maramures in special, dar si din alte zone ale tarii ies cu mic, cu mare in ograda, aduna lucrurile de prisos de prin curti, grebleaza frunzele uscate din livezi si gradini, scot resturile de fan din ieslele animalelor si fac in mijlocul curtii un morman cat mai mare de adunaturi.
Ritualul e practicat cu sfintenie la fiecare casa din sat. Dupa asfintitul soarelui, gramezile se aprind, iar in jurul focului se aduna toti membrii familiei.
Noaptea focurilor este, de fapt, o curatenie de primavara, care dureaza pana tarziu, dupa miezul noptii, sau pana in zori.



Buna vestire


Cu acesta ocazie, crestinii praznuiesc prima sarbatoare inchinata Maicii Domnului, Buna Vestire  sau, popular, Blagovestenia (termenul slav corespunzator celui de Buna Vestire).
Este praznicul in amintirea zilei in care Sf. Arhanghel Gavriil i-a vestit Sf. Fecioare ca va naste pe Mesia (Luca 1, 26-38). Ea a fost asezata cu noua luni inainte de nasterea cu trup a Domnului, adica la 25 martie.
Data acestei sarbatori a variat la inceput: unii o praznuiau pe 5 ianuarie, in ajunul Bobotezei, iar altii pe 18 decembrie. In Rasarit, data de 25 martie a fost acceptata dupa stabilirea datei de 25 decembrie ca serbare a Nasterii Domnului (secolul al V-lea).








OBICEURI
---------------







Traditii de Sfanta Maria Mica

O serie de traditii au loc de Sfanta Maria Mica la nivelul intregii tari. Sarbatorita in data de 08 septembrie a fiecarui an, aceasta sarbatoare simbolizeaza pe langa Nasterea Maicii Domnului si trecerea dintre vara si toamna.
Potrivit obiceiurilor, de Sfanta Maria Mica anul agricol este pe cale de a se incheia, gospodarii incep prin a-si strange recolta de peste an, numarandu-si astfel roadele agricole, pregatindu-se in acelasi timp de iarna.
Traditiile de Sfanta Maria Mica spun ca nu este bine ca in aceasta zi sa muncesti in gospodarie, sa speli sau sa calci rufe si nici sa aprinzi focul. Se spune ca femeile care gatesc mancare in aceasta zi risca sa cada asupra lor o serie de boli, putandu-le poci pe viata.









Schimbarea numelui de botez



Una dintre cele mai vechi datini romanesti este schimbarea numelui de botez atunci cand copilul este grav bolnav.
Destul de veche, aceasta este una dintre traditiile romanesti destul de vechi. In cazul in care copilul este grav bolnav mama poate lua decizia de a-i schimba numele de botez, ascunzandu-l in acest mod de spiritele rele care i-ar vatama sanatatea, punandu-i in acest fel viata in pericol.
Schimbarea numelui de botez presupune botezarea copilului din nou, in acest mod cel mic trecand printr-o noua taina bisericeasca. Potrivit legilor crestine un astfel de lucru este permis doar pe baza unui motiv intemeiat, atunci cand viata sau sanatatea acestuia i-ar fi puse in pericol.







RETETE
------------




Corjul de maramu'

Corjul de Maramu’ reprezinta una dintre retetele cu specific traditional romanesc. Fiind des intalnit pe plaiurile maramuresene, corjul de Maramu’ se numara printre specialitatile regiunii.
Este usor de preparat si nu necesita un timp indelung pentru coacere.
Ingrediente:
  • 150 g malai
  • 200 g faina
  • 2 piculete zahar vanilat
  • 3 oua
  • 9 linguri de zahar
  • 50 ml ulei
  • 100 ml lapte
  • 100 g iaurt
  • 1 praf de copt
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • Putin otet
  • Sare dupa gust
Mod de preparare:

Intr-un bol se adauga faina, praf de copt, bicarbonatul de sodiu stins in otet. Dupa ce s-au amestecat bine se adauga si celelalte ingrediente in asa fel incat aluatul obtinut sa devina omogen, capatand un aspect mai gros.
Separat, se pregateste o tava, tapetandu-se cu putina faina si ulei. Se adauga compozitia astfel obtinuta si se introduce in cuptorul deja incins. Se poate servi cu lapte batut.

Pofta buna!









Mancarea de rosii cu ciuperci





Mancarea de rosii cu ciuperci la tigaie este extrem de rapida si foarte delicioasa. Aceasta poate fi servita oricand, insa asortata cu paine bagheta.

Ingrediente:
  • 300 g rosii
  • 300 g ciuperci
  • 200g sunca presata
  • 1 lingura ulei
  • 3 linguri unt
  • 2 catei de usturoi
  • sare si piper
  • busuioc
  • 2 linguri parmezan
  • paine bagheta
Mod de preparare:
Se pune la prajit sunca presata taiata bucati. Dupa ce s-au rumenit se scot din tigaie si se adauga rosiile impreuna cu ciupercile taiate cubulete. Se lasa la praji in unt. Se adauga usturoiul pisat, sarea, piperul, busuiocul, parmezamul si sunca presata.
Pofta buna!





SUPERSTITII
-------------------

Superstitiile de nunta

 

Superstitiile de nunta sunt destul de numeroase, variind in functie de fiecare zona a tarii.
Dintre cele mai comune superstitii de nunta putem aminti:
  • calcatul pe picior – daca in timpul ceremoniei religioase unul dintre miri reuseste sa il calce pe celalalt pe picior, atunci va reusi sa se impuna pe tot parcursul mariajului;
  • coltul mesei – cel care va sta asezat in coltul mesei nu va avea parte de dragoste, traind singur tot restul vietii;
  • ploaia la nunta – simbolistica ploii la nunta este incurajatoare – un astfel de lucru prevesteste o viata plina de belsug pentru proaspetii casatoriti;
  • verigheta – in cazul in care verigheta este scapata pe jos in timpul ceremoniei religioase, atunci nunta va fi una blestemata. De asemenea, se spune ca pierderea verighetei determina separarea timpurie a celor doi tineri;
  • in cazul in care la nunta mirii zaresc un curcubeu – acest lucru este aducator de noroc, fericire si belsug;
  • ori de cate ori mirii se vor intalni cu o maicuta ori un calugar – este semn rau pentru fericirea celor doi;
  • daca plangi la nunta sau la botez vei avea un mariaj plin de impliniri;
  • nu este bine ca miresele sa se intalneasca unele cu celelalte, prevestind lucruri rele;
  • in cazul in care rochia de mireasa este imprumutata de la mama la fiica se spune ca se va imprumuta, odata cu ea, si destinul persoanei respective;
  • in ziua nuntii va trebui ca mireasa sa poarte un obiect ce apartine unei persoane casatorite, care se bucura de multa dragoste alaturi de partenerul de cuplu.
 





sábado, 27 de febrero de 2016

Top 10 cantareti si trupe din Romania

                                                             Top 10 cantareti si trupe din Romania
                                                           


10. Andra


Alexandra Irina Măruță (n. Alexandra Irina Mihai, la 23 august 1986, Câmpia Turzii) cunoscută mai bine sub numele de scenă Andra, este o vedetă de televiziune și cântăreață română de muzică pop, și R&B. Primul său disc single, Andra îl lansează în anul 2001, la doar 14 ani, menținându-se pe primele locuri de la debut până în prezent, în cadrul Romanian Top 100.
Începându-și cariera muzicală de la vârsta de 7 ani, aceasta a avut prima sa interpretare la un concurs muzical intitulat Tip Top Minitop în calitate de invitată, interpretând piesa lui Whitney Houston I Will Always Love You. Pe lângă muzica pop, aceasta cânta alternativ și muzică populară, drept pentru care a mers la un concurs intitulat Pe fir de baladă la vârsta de 9 ani, ce avea loc la Târgu Jiu. După ce concursul s-a finalizat, Andra nu a reușit să obțină unul din primele trei locuri, însă a câștigat o mențiune. La vârsta de 11 ani, aceasta a participat la alt concurs intitulat Festivalul Concurs de Interpretare Folclorică Toamna Arieșeană unde de această dată a câștigat primul loc. Pe lângă concursurile de muzică populară aceasta a mers și la concursuri de muzică ușoară, câștigând numeroase premii.




 9. Connect - R

Connect-R (Ștefan Relu Mihalache n. 9 iunie 1982 în București ) este un cântăreț și actor  de hip hop, dance și pop de etnie romă din România.
Ștefan Relu Mihalache a fost la școala nr. 171 „Petre Ispirescu”. Artistul și-a început cariera la vârsta de 8 ani ca dansator.[6] De la vârsta de 15 ani, hip-hopul a devenit una dintre marile pasiuni ale lui Connect-R. A intrat prima oară într-un studio în 1997, cu ocazia înregistrării primei sale piese, „Observ”.
În 1999 a lansat o nouă piesă numită „Operație pe suflet deschis”, care a ajuns pe locul 2 în top 50 la Radio Contact.
În 2000, Connect-R a colaborat strâns cu fondatorii Veritasaga; Jivago, Preaetor și Dribbler; dar a ales calea muzicii comerciale în detrimentul hip-hop-ului underground.





8. Inna

Inna (nume real: Elena Alexandra Apostoleanu, n. 16 octombrie 1986, Mangalia, România) este o cântăreață de muzică dance și house din România. A început să colaboreze cu echipa de producători Play & Win în 2008, an în care a fost lansat și primul său disc single, „Hot”, piesă ce a ajuns pe primul loc în clasamentele radio din România, Bulgaria, Polonia, Rusia, Ungaria, Turcia și Grecia.
De pe albumul său de debut, Hot (2009), Inna a lansat alte patru discuri single, „Love”, „Déjà Vu”, „Amazing” și „10 minutes”, toate acestea câștigând poziții fruntașe în clasamentele de specialitate din Europa. Pe 15 aprilie 2009, cântăreața a semnat un contract de management cu una dintre cele mai importante case de înregistrări din America, Ultra Records. Prin semnarea acestui acord, compania se angaja să promoveze materialele discografice ale cântăreței în S.U.A., Regatul Unit și Canada. Ulterior, interpreta a câștigat patru trofee la gala premiilor Romanian Music Awards 2009.
 


 


 


7. Smiley


 Andrei Tiberiu Maria (n. 27 iulie 1983, Pitești), cunoscut sub numele de scenă Smiley, este un cântăreț, compozitor, producător, prezentator și actor român, membru al trupei Simplu, având în același timp și o carieră solo.
De-a lungul timpului, Smiley a ajuns în atenția publicului, atât ca solist al trupei Simplu, dar și ca artist solo. Albumele sale de debut au avut vânzări uriașe și au atras simpatia oamenilor.
Alături de Simplu, Smiley a lansat cinci albume, toate premiate cu discuri de aur: Oare știi (2002), Zece (2004), RMX Simplu (2006), Simplu Best Of (2006), Oficial îmi merge bine (2006).
În 2008, Smiley și Simplu au câștigat premiul „Best show” pentru „Istoria Dansului”. Tot în același an, Smiley și-a lansat primul său album solo, În lipsa mea, album care a fost premiat cu un disc de aur și cu distincția „Best album” la Romanian Music Awards.
Primul single de pe album, „În lipsa mea”, a fost declarat „Best song” și i-a adus acestuia premiul de „Best solo artist”. În 2010 a lansat cel de-al doilea album din carieră, Plec pe Marte, pentru care a primit distincția „Best Pop Dance Album”.




5. Holograf

Holograf este o formație rock românească înființată în anul 1978. Holograf este printre cele mai de succes trupe din România, fiecare dintre albumele lor conținând câteva cântece care au ajuns hituri în România. Trupa este în continuare foarte activă și realizează turnee lungi, cu concerte foarte bine primite de public.
În anii 1990 trupa și-a schimbat stilul într-un rock modern.
Printre cele mai cunoscute cântece ale formației Holograf sunt Banii vorbesc, Dincolo de nori, Ți-am dat un inel, Undeva departe, Să nu-mi iei niciodată dragostea, Viața are gust sau Cât de departe.
În ciuda unor zvonuri, care afirmau că Trupa Holograf s-ar fi despărțit în 2015, conform propriului lor site web au concertat în Piatra Neamț în 12 mai 2015, la Sala Polivalentă. Dan Bittman își urmează în continuare cariera solo, cu noi piese, una dintre ele fiind Și îngerii au demonii lor, dar asta nu are nimic de-a face cu trupa muzicală.





4. Voltaj

 Voltaj este o formație românească de muzică pop-rock. În anul 2005 trupa a câștigat premiul pentru „Cea mai bună prestație a unei trupe românești“ la MTV Europe Music Awards. În 2015 Voltaj a reprezentat România la Concursul Muzical Eurovision cu piesa „De la capăt”, în finală clasându-se pe locul 15 din 27 de țări.
Înființată în anul 1982, trupa Voltaj a avut o personalitate prea puternică pentru regimul comunist, reprezentând pentru unii un pericol social. Unul din fondatorii trupei, chitaristul Adrian Ilie, povestește pe blogul personal împrejurările înființării trupei, după plecarea din Cenaclul Flacăra:
„Am plecat din Cenaclu și am făcut trupa cu Minculescu, pe care am numit-o Voltaj. Am avut mari succese cu acest grup. Ne simțeam descătușați de nemernicia Cenaclului, unde parcă eram niște fiare în cușcă.”
—Adrian „Adi” Ilie - Blogul personal
În afara fondatorilor, Adi Ilie și vocalistul Cristi Minculescu, veniți de la Iris, în trupă au mai sosit toboșarul Nikki Dinescu și chitaristul Dan Cimpoeru. În această componență s-a înregistrat prima piesă, „Nori de hârtie“, care a constituit capul de afiș al primului concert, ținut la Casa de Cultură „Mihai Eminescu“ din București. Următoarele apariții scenice au avut în repertoriu piese de succes ca „Aceasta-i întrebarea” și „Rock'n Roll”, completate de hituri AC/DC, trupă foarte populară în epocă.



 


3.Loredana Groza


Loredana Groza Boncea (n. 10 iunie 1970, Onești, județul Bacău) este o cântăreață de muzică ușoară din România, actriță, compozitoare, prezentatoare TV, autor, dansator, antrenoare în show-ul muzical Vocea României, precum și imaginea unor produse cosmetice. Loredana Groza s-a născut pe data de 10 iunie 1970 la Onești, județul Bacău. A început să cânte de la vârsta de 3 ani, pasiunea sa continuând în timpul școlii primare și al liceului. În 1977, în clasa I a jucat în mai multe piese de teatru, una dintre ele (intitulată „Problema problemei”), fiind montată pe scena Casei de Cultură din Onești. Printre pasiunile sale din școala generală s-au numărat (pe lângă muzică, fiind în corul școlii din clasa a V-a ), handbalul și învățătura. Pentru meritele sale, Loredana a fost aleasă comandantă de unitate. A participat la olimpiade școlare, obținând locul I la faza pe țară la disciplina limba română. A fost și este pasionată de „toate materiile care te ajută să-ți dezvolți o gândire armonioasă”. Fiind pasionată și de poezie, este acceptată în cenaclul literar „Sburătorul” sub îndrumarea poetului Isbăsescu. A studiat vioara timp de 8 ani (de la vârsta de 6 ani până la vârsta de 14 ani) și a urmat cursuri de balet. Primele aprecieri apar la „Forumul Național al Pionierilor”.









2. Carla's Dreams

Carla's Dreams este denumirea unui proiect muzical din Republica Moldova care a fost început în anul 2012. Trupa este un grup anonim de vocaliști și compozitori care interpretează melodii în limbile română, rusă și engleză. Înființată în orașul Chișinău, Carla's Dreams combină mai multe stiluri muzicale printre care, cele mai recunoscute sunt Hip hop, Jazz, Rock și Pop.
În cadrul concertelor, vocalistul formației, pentru a-și ascunde identitatea poartă o glugă cu ochelari, iar fața îi este mascată. Prima piesă produsă de Carla's Dreams a fost „Dă-te”. În martie 2013, trupa a realizat un videoclip la piesa „P.O.H.U.I” în colaborare cu interpreta din România, Inna, modificând-o puțin. Trupa se evidențiază de alți artiști autohtoni prin folosirea unui argou personalizat, texte despre realitățile vieții cotidiene și folosirea mai multor stiluri muzicale.
În 2012 în cadrul emisiunii ,,Paparazzi" de la Jurnal TV s-a anunțat că solistul grupei este Andrei Țăruș, cunoscut mai devreme ca solistul și autorul versurilor trupei In Quadro.










1. Delia


Delia Matache (n. 7 februarie 1982, București), cunoscută mai bine sub numele de scenă Delia, este o cântăreață, vedetă de televiziune și jurat în cadrul competiției muzicale internaționale X Factor, România. În perioada 1999-2003 a făcut parte din formația N&D, alături de care a scos 4 albume, astfel cunoscând succesul la nivel național. După 2003, în cariera solo, Delia a mai lansat alte 3 albume. În prezent este jurat în cadrul "X Factor", emisiune difuzată de postul de televiziune Antena 1. În anul 2015 aceasta a lansat ultimul album, Pe aripi de vânt, album ce poartă numele hit-ului ce a fost primul single de la înființarea "Media Forest" care a fost #1 pentru 21 de săptămâni. În martie 2015, Delia susține primul concert la Sala Palatului, înregistrând un real succes cu un concert sold out. În cadrul X Factor, artista este cel mai longeviv jurat, patru ani consecutivi, dar și singurul jurat cu studii muzicale. Stabilind și doborând record după record cu fiecare piesă nouă numai în ultimul an, Delia devine cea mai importantă prezență feminină din industria muzicală și showbiz-ul românesc.




Top 10 animale pe cale de disparitie

                                                                Top 10 animale pe cale de disparitie







10.Condorul Californian (Gymnogyps californianus)

Condorul californian (Gymnogyps californianus) este o specie de pasăre răpitoare care se află pe locul doi ca mărime în lume și care face parte din familia vulturilor pleșuvi din America (Cathartidae).
Condorul a trăit inițial în America de Nord pe coasta Pacificului, fiind însă aproape exterminat de om. Pentru a salva specia, în 1987 au fost capturați toți condorii aflați încă în libertate. S-au strâns 22 de exemplare, care au fost duse în parcul de animale sălbatice din San Diego și la grădina zoologică din Los Angeles. În urma unui program de înmulțire în captivitate, numărul lor a sporit suficient, astfel că din 1991 au fost eliberate treptat în natură mai multe exemplare, în munții și rezervațiile naturale din regiunea Californiei, Arizona. Condorul californian este în prezent cea mai rară specie de păsări din lume.
În luna februarie 2010 au fost inventariați 348 de condori în viață, din care 187 în libertate.








9. Urangutanul de Sumatra (Pongo abelii)

 

Cel mai mic urangutan dintre cele doua specii care supravietuiesc astazi, urangutanul din insula indoneziana Sumatra este in pericol de disparitie din cauza braconajului si distrugerii habitatului sau de catre om. Spre deosebire de ruda sa foarte apropiata, urangutanul din Borneo, cel din Sumatra are blana colorata in tonuri mai deschise. Datorita prezentei in Sumatra a tigrilor, acesta specie petrece mai mult timp in adapostul oferit de copaci decat ruda sa din Borneo.







8. Rechinul de Gange (Glyphis gangeticus)

 

  Acesta specie rara de rechin este una dintre putinile adaptate sa traiasca in mediu de apa dulce. Rechinul de Gange, dupa cum ne spune si denumirea sa, traieste exclusiv in apele fluviului Gange din India unde are reputatia unui adevarat mancator de oameni. Cercetatorii indieni care i-au studiat obiceiurile si modul de viata au descoperit ca este un animal inofesiv, find confundat deseori cu ruda sa, rechinul-taur, care este un adevarat pericol pentru cei care se scalda in apele Gangelui. Este o specie periclitata datorita pescuirii sale in vederea extragerii uleiului din ficat de rechin si din cauza poluarii excesive a apelor Gangelui.

 

 

 


7. Gorila de munte (Gorila beringei beringei)

 

  Cu toate ca gorila de munte a fost descoperita abia in anul 1902, populatiile acestei specii de primate au fost decimate de vanatoare, distrugerea habitatului si traficul ilegal de pui de gorila. Este cea mai mare specie de maimuta din lume, un mascul doborat in anul 1966 in Camerun cantarea 266 kg. In ciuda acestor dimensiuni impresionante si a infatisarii terifiante, gorila de munte este de fapt cea mai pasnica maimuta, fiind mult mai putin agresiva decat rudele sale, cimpanzeii. Este un vegetarian linistit, peste 90% din dieta sa zilnica fiind alcatuita din fructe, frunze, lastari de bambus si insecte. In prezent mai supravietuiesc doar in Uganda, Rwanda si Republica Democrata Congo. Razboaiele interetnice din Rwanda si Congo au dus la vanatoarea pe capete a gorilelor din rezervatii de catre soldatii din ambele tabere aflate in conflict. Astazi mai supravietuiesc doar 720 de gorile de munte.

6.Crocodilul filipinez (Crocodylus mindorensis)

 

Traieste doar in insulele din arhipelagul filipinez si este o specie de crocodil adaptata traiului in apele dulci ale raurilor si lacurilor din aceasta parte a lumii. Cu toate ca se afla sub protectia legilor din Filipine, crocodilii continua sa sufere din cauza activitatilor umane, precum distrugerea habitatului si pescuitul cu dinamita. Un studiu efectuat la nivelul anului 1992 estima ca la acea data mai supravietuiau circa 1000 de exemplare, pentru ca o evaluare din anul 1995 sa mai descopere doar 100 de crocodili. In anul 2007, autoritatile filipineze au creat o societate de protectie si conservare a acestei specii. Cu toate acestea, in prezent mai traiesc in captivitate doar 83 de exemplare.













5. Dihorul cu labe negre (Mustela nigripes)

 

 

Cu toate ca este singura specie de dihor care traieste in America de Nord, dihorul cu labe negre detine si tristul record de a fi cea mai rara specie de mustelida. Acesta era un locuitor al intinselor campii de odinioara si traia in compania cainilor de preerie, niste rozatoare asemanatoare marmotelor, care de fapt constituiau prada lor favorita. Dezvoltarea asezarilor umane, urmata de transformarea preeriilor in campuri destinate culturilor de grau si porumb, alaturi de extinderea pasunatului, au facut ca intr-un final, dihorii actuali sa traiasca pe o suprafata care se intinde pe doar 2% din habitatul lor original. Cum nu era de ajuns, fermierii americani s-au lansat la jumatatea secolului trecut intr-o adevarata campanie de exterminare a dihorilor. Au folosit in acest sens orice mijloace de la capcane si otrava la inundarea galeriilor si folosirea cainilor de tip terrier. In prezent, un grup de zoologi entuziasti a lansat un program de salvare a speciei si spera ca la nivelul anului 2010, numarul dihorilor cu labe negre sa creasca la circa 1 500 exemplare.









4. Tigrul Siberian (Panthera tigris altaica)

 

 Cunoscuta si sub numele de tigru de Amur sau tigru manciurian, acesta subspecie de tigru reprezinta ce mai mare felina din prezent. Arealul sau original cuprindea padurile intinse din nord-estul Chinei, peninsula coreeana, estul Siberiei si Mongolia. Astazi nu mai este intalnit decat intr-o mica rezervatie din China si in zona dintre raul Ussuri si fluviul Amur. Marele tigru din codrii inghetati ai Siberiei este in prezent periclitat de taierea accelerata a padurilor si de braconaj. Chinezii platesc sute de mii de dolari pentru un cadavru de tigru de la care folosesc orice parte a corpului pentru retetele medicinei traditionale chineze. Cercetatorii rusi, in colaborare cu cei americani, au declarat ca la nivelul anului 2007 traiau in estul Siberiei intre 480 si 520 de exemplare. Tigrul Siberian este animalul favorit al lui Vladimir Putin, premierul rus declarand de cateva ori ca se va implica personal in salvarea acestei specii de la disparitie.

 

 

 

 

 

3. Lupul rosu (Canis lupus rufus)

 

 Cea mai mica subspecie a lupului cenusiu obisnuit, lupul rosu, a reusit sa supravietuiasca glaciatiunilor din Pleistocen, pentru a-si vedea existenta pusa in pericol de catre oamenii zilelor noastre. Raspandit odinioara in toate zonele semi-aride din sud-estul Statelor Unite si nordul Mexicului, lupul rosu a avut serios de suferit din cauza vanatorii irationale, a distrugerii habitatelor si a lipsei partenerilor din aceeasi specie, fapt ce a facut ca multi dintre acestia sa se imperecheze cu coioti. Lupul rosu este un carnivor mai mic decat lupul cenusiu, dar mai mare decat coiotul. In salbaticie mai traiesc doar 100 de lupi rosii, undeva intr-o rezervatie din nord-estul statului Carolina, in timp ce un numar de aproximativ 150 de exemplare este detinut de gradinile zoologice americane. 

 


 



 


2. Balena gri vestica (Esrichtiius robustus)

 

 Cu toate ca International Whaling Comision este autoritatea suprema care a decis interzicerea vanatorii acestei specii de balena inca din anul 1947, situatia balenei gri este, in continuare, foarte grava. Populatiile balenei gri vestice nu s-au refacut nici in prezent, ca urmare a vanatorii salbatice, practicate fara nici o restrictie in secolele 19 si 20 de catre Franta, Anglia, Rusia, Statele Unite, Norvegia si Japonia. Dintre cele 100 de balene care au reusit sa supravietuiasca deceniilor de masacre irationale, doar 23 de exemplare sunt femele reproducatoare. Singurul loc cunoscut de hranire este situat de-a lungul coastelor insulei Sakhalin si a fost anexat recent de catre companiile petroliere. Zona pelagica respectiva este afectata de activitatile de prospectare a zacamintelor de petrol, traficul navelor, avioanelor si elicopterelor precum si de dispozitivele care foreaza in cautarea petrolului. In conditiile actuale, cetaceele de peste 3 tone greutate nu mai au conditii proprii de hrana, imperechere si crestere a puilor.


 



 

 

1. Rinocerul de Sumatra (Dicerorhinus sumatrensis)

  Cu toate ca International Whaling Comision este autoritatea suprema care a decis interzicerea vanatorii acestei specii de balena inca din anul 1947, situatia balenei gri este, in continuare, foarte grava. Populatiile balenei gri vestice nu s-au refacut nici in prezent, ca urmare a vanatorii salbatice, practicate fara nici o restrictie in secolele 19 si 20 de catre Franta, Anglia, Rusia, Statele Unite, Norvegia si Japonia. Dintre cele 100 de balene care au reusit sa supravietuiasca deceniilor de masacre irationale, doar 23 de exemplare sunt femele reproducatoare. Singurul loc cunoscut de hranire este situat de-a lungul coastelor insulei Sakhalin si a fost anexat recent de catre companiile petroliere. Zona pelagica respectiva este afectata de activitatile de prospectare a zacamintelor de petrol, traficul navelor, avioanelor si elicopterelor precum si de dispozitivele care foreaza in cautarea petrolului. In conditiile actuale, cetaceele de peste 3 tone greutate nu mai au conditii proprii de hrana, imperechere si crestere a puilor.