EVENIMENTE
--------------------
Blagosvloveniile
Gospodarii din Maramures in special, dar si din alte zone ale tarii ies cu mic, cu mare in ograda, aduna lucrurile de prisos de prin curti, grebleaza frunzele uscate din livezi si gradini, scot resturile de fan din ieslele animalelor si fac in mijlocul curtii un morman cat mai mare de adunaturi.
Ritualul e practicat cu sfintenie la fiecare casa din sat. Dupa asfintitul soarelui, gramezile se aprind, iar in jurul focului se aduna toti membrii familiei.
Noaptea focurilor este, de fapt, o curatenie de primavara, care dureaza pana tarziu, dupa miezul noptii, sau pana in zori.
Buna vestire
Cu acesta ocazie, crestinii praznuiesc prima sarbatoare inchinata Maicii Domnului, Buna Vestire sau, popular, Blagovestenia (termenul slav corespunzator celui de Buna Vestire).
Este praznicul in amintirea zilei in care Sf. Arhanghel Gavriil i-a vestit Sf. Fecioare ca va naste pe Mesia (Luca 1, 26-38). Ea a fost asezata cu noua luni inainte de nasterea cu trup a Domnului, adica la 25 martie.
Data acestei sarbatori a variat la inceput: unii o praznuiau pe 5 ianuarie, in ajunul Bobotezei, iar altii pe 18 decembrie. In Rasarit, data de 25 martie a fost acceptata dupa stabilirea datei de 25 decembrie ca serbare a Nasterii Domnului (secolul al V-lea).
OBICEURI
---------------
Traditii de Sfanta Maria Mica
O serie de traditii au loc de Sfanta Maria Mica la nivelul intregii tari. Sarbatorita in data de 08 septembrie a fiecarui an, aceasta sarbatoare simbolizeaza pe langa Nasterea Maicii Domnului si trecerea dintre vara si toamna.
Potrivit obiceiurilor, de Sfanta Maria Mica anul agricol este pe cale de a se incheia, gospodarii incep prin a-si strange recolta de peste an, numarandu-si astfel roadele agricole, pregatindu-se in acelasi timp de iarna.
Traditiile de Sfanta Maria Mica spun ca nu este bine ca in aceasta zi sa muncesti in gospodarie, sa speli sau sa calci rufe si nici sa aprinzi focul. Se spune ca femeile care gatesc mancare in aceasta zi risca sa cada asupra lor o serie de boli, putandu-le poci pe viata.
Schimbarea numelui de botez
Una dintre cele mai vechi datini romanesti este schimbarea numelui de botez atunci cand copilul este grav bolnav.
Destul de veche, aceasta este una dintre traditiile romanesti destul de vechi. In cazul in care copilul este grav bolnav mama poate lua decizia de a-i schimba numele de botez, ascunzandu-l in acest mod de spiritele rele care i-ar vatama sanatatea, punandu-i in acest fel viata in pericol.
Schimbarea numelui de botez presupune botezarea copilului din nou, in acest mod cel mic trecand printr-o noua taina bisericeasca. Potrivit legilor crestine un astfel de lucru este permis doar pe baza unui motiv intemeiat, atunci cand viata sau sanatatea acestuia i-ar fi puse in pericol.
RETETE
------------
Corjul de maramu'
Corjul de Maramu’ reprezinta una dintre retetele cu specific traditional romanesc. Fiind des intalnit pe plaiurile maramuresene, corjul de Maramu’ se numara printre specialitatile regiunii.
Este usor de preparat si nu necesita un timp indelung pentru coacere.
Ingrediente:
- 150 g malai
- 200 g faina
- 2 piculete zahar vanilat
- 3 oua
- 9 linguri de zahar
- 50 ml ulei
- 100 ml lapte
- 100 g iaurt
- 1 praf de copt
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu
- Putin otet
- Sare dupa gust
Intr-un bol se adauga faina, praf de copt, bicarbonatul de sodiu stins in otet. Dupa ce s-au amestecat bine se adauga si celelalte ingrediente in asa fel incat aluatul obtinut sa devina omogen, capatand un aspect mai gros.
Separat, se pregateste o tava, tapetandu-se cu putina faina si ulei. Se adauga compozitia astfel obtinuta si se introduce in cuptorul deja incins. Se poate servi cu lapte batut.
Pofta buna!
Mancarea de rosii cu ciuperci
Mancarea de rosii cu ciuperci la tigaie este extrem de rapida si foarte delicioasa. Aceasta poate fi servita oricand, insa asortata cu paine bagheta.
Ingrediente:
- 300 g rosii
- 300 g ciuperci
- 200g sunca presata
- 1 lingura ulei
- 3 linguri unt
- 2 catei de usturoi
- sare si piper
- busuioc
- 2 linguri parmezan
- paine bagheta
Se pune la prajit sunca presata taiata bucati. Dupa ce s-au rumenit se scot din tigaie si se adauga rosiile impreuna cu ciupercile taiate cubulete. Se lasa la praji in unt. Se adauga usturoiul pisat, sarea, piperul, busuiocul, parmezamul si sunca presata.
Pofta buna!
SUPERSTITII
-------------------
Superstitiile de nunta
Dintre cele mai comune superstitii de nunta putem aminti:
- calcatul pe picior – daca in timpul ceremoniei religioase unul dintre miri reuseste sa il calce pe celalalt pe picior, atunci va reusi sa se impuna pe tot parcursul mariajului;
- coltul mesei – cel care va sta asezat in coltul mesei nu va avea parte de dragoste, traind singur tot restul vietii;
- ploaia la nunta – simbolistica ploii la nunta este incurajatoare – un astfel de lucru prevesteste o viata plina de belsug pentru proaspetii casatoriti;
- verigheta – in cazul in care verigheta este scapata pe jos in timpul ceremoniei religioase, atunci nunta va fi una blestemata. De asemenea, se spune ca pierderea verighetei determina separarea timpurie a celor doi tineri;
- in cazul in care la nunta mirii zaresc un curcubeu – acest lucru este aducator de noroc, fericire si belsug;
- ori de cate ori mirii se vor intalni cu o maicuta ori un calugar – este semn rau pentru fericirea celor doi;
- daca plangi la nunta sau la botez vei avea un mariaj plin de impliniri;
- nu este bine ca miresele sa se intalneasca unele cu celelalte, prevestind lucruri rele;
- in cazul in care rochia de mireasa este imprumutata de la mama la fiica se spune ca se va imprumuta, odata cu ea, si destinul persoanei respective;
- in ziua nuntii va trebui ca mireasa sa poarte un obiect ce apartine unei persoane casatorite, care se bucura de multa dragoste alaturi de partenerul de cuplu.